”Haluan jatkaa sitä, että joka päivä voisi tulla innostunein mielin työhön ja kokea saavansa tehdä etuoikeutettua tehtävää omana itsenään sellaisena kun on”.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko esitteli 19.9.2017 eduskunnalle hallituksen esityksen alkoholilaista. Taustalla ministeri Pirkko Mattila. Hanne Salonen/Eduskunta
Annika Saarikko
Annika Virpi Irene Saarikko aloitti Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministerinä vaalikauden puolivälissä 2017. Samalla 33-vuotias Saarikko sai johdettavakseen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen (sote), joka on yksi Suomen laajimmista yhteiskunnallisista hankkeista.
Ministerikauden jakamisesta Saarikon ja Juha Rehulan kesken oli sovittu jo hallituksen aloittaessa työnsä. Saarikon salkkuun kuuluvat myös mm. tasa-arvoasiat. Vastuualueeseen kuului aiemmista vaalikausista poiketen ensimmäistä kertaa myös perheministerin tehtävä.
Varsinais-Suomen Oripäässä syntynyt Saarikko edustaa keskustan nuorta kaartia, jonka poliittinen urakaari on ollut vauhdikas. Hän vietti lapsuus- ja nuoruusvuodet Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Sukujuuret ulottuvat myös Etelä-Pohjanmaalle. Saarikko kertoo lapsena haaveilleensa maatalon emännän ja opettajan ammateista.
Saarikko opiskeli Turun yliopistossa ensin luokanopettajakoulutuksessa kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, mutta valmistui toisena pääaineenaan mediatutkimuksesta. Filosofian maisterin pro gradu -työ käsitteli pääministeri Matti Vanhasen avioerojulkisuutta Ilta-Sanomissa. Viestintä ja journalismi sekä niiden suhde politiikkaan ovat olleet muutenkin Saarikon kiinnostuksen kohteena. Hän on työskennellyt mm. paikallislehden toimittajana sekä tiedottajana luterilaisen kirkon sekä seurakuntien eri tehtävissä.
Saarikko meni mukaan Turun keskustaopiskelijoiden toimintaan 2004 ja toimi vuosikymmenen lopulla Suomen Keskustanuorten hallituksessa sekä yliopistonsa ylioppilaskuntapolitiikassa. Tulevasta ministerityöstä Saarikko sai konkreettista esimakua useiden ministerien avustajana. Hän toimi vuosina 2009-10 Paavo Väyrysen lehdistöavustajana, Liisa Hyssälän ja Juha Rehulan erityisavustajana sekä pääministeri Mari Kiviniemen viestinnästä vastaavana erityisavustajana 2010-11.
Kesällä 2010 Saarikko nousi 26-vuotiaana puolueensa varapuheenjohtajaksi. Hän toimi tehtävässä kuuden vuoden ajan. Eduskuntaan Saarikko valittiin seuraavana vuonna Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Turun kaupunginvaltuustossa hän aloitti vuonna 2012. Saarikko uusi kansanedustajan paikkansa 2015. Eduskunnassa Saarikko on työskennellyt erityisesti sosiaali- ja terveys- sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnissa.
Saarikolla on ollut lukuisia luottamus- ja johtotehtäviä useissa vapaaehtois- ja kansalaisjärjestöissä: Muistiliitto, YK-liitto, HIV-säätiö, Turun Ice hearts ry., Eurooppalainen Suomi ry., Suomen 4H ja Tiukula-säätiö.
Saarikko on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.
”Haluan jatkaa sitä, että joka päivä voisi tulla innostunein mielin työhön ja kokea saavansa tehdä etuoikeutettua tehtävää omana itsenään sellaisena kun on”. (Annika Saarikko, VN viestinnän haastattelu 13.10.2017)
”Ministeriyden paras päivä on se, kun tullaan ministeriksi eikä se, kun ollaan ministeri.” (Teija Sutinen: ”En halua olla pelkästään sote-ministeri”, Helsingin Sanomat 8.7.2017, s. 10)
”Politiikka ei ole vain uusia lakeja, asetuksia ja päätöksiä. Se on myös arvoja, valintoja ja kipeää tasapainoilua” (Annika Saarikko kotisivuillaan annikasaarikko.fi)
Syntymäaika ja -paikka: 10.11.1983 Oripää
Puolue: Keskusta
Ministeriydet
- 10.7.2017 - 6.6.2019
Perhe- ja peruspalveluministeri, Keskusta - 6.6.2019 - 9.8.2019
Tiede- ja kulttuuriministeri, Keskusta - 6.8.2020 -
Tiede- ja kulttuuriministeri, Keskusta