Astrid Thors on toiminut muun muassa europarlamentaarikkona ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön vähemmistövaltuutettuna.
Ministeri Astrid Thors kansalaisfoorumissa 25.9.2007. Oikealla pääministeri Matti Vanhanen. Valtioneuvoston kanslia
Astrid Thors
Suomen ensimmäinen maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors toimi Etyj:n vähemmistövaltuutettuna vuosina 2013–16.
Akateemisen helsinkiläisperheen tytär Astrid Margareta Gunilla Thors valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1983. Kolmea vuotta myöhemmin hän sai varatuomarin arvon. Thors aloitti poliittisen toimintansa opiskeluaikana ja oli ruotsalaisen kansanpuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja 1981–83. Hän työskenteli Ruotsinkielisten maataloustuottajain keskusliiton juristina, puolustus- ja oikeusministerien poliittisena sihteerinä sekä Helsingin apulaiskaupunginsihteerinä.
Vuonna 1996 Thors valittiin Euroopan parlamenttiin ja hän jäi virkavapaalle Suomen ruotsalaisen kuntaliiton apulaisjohtajan toimesta. Kahdeksan vuotta kestäneellä europarlamenttiajallaan Thors toimi EU:n ja Romanian välejä hoitavan valtuuskunnan puheenjohtajana ja vetoomusvaliokunnan varapuheenjohtajana. Hän oli jäsenenä muun muassa oikeusasioita ja kansalaisten oikeuksia käsittelevässä valiokunnassa sekä ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunnassa.
Thors valittiin kansanedustajaksi 2003, mutta hän istui europarlamenttikauden loppuun ja aloitti eduskunnassa kesällä 2004. Thors kuului muun muassa perustuslaki-, valtiovarain- ja lakivaliokuntiin sekä suureen valiokuntaan. Hän oli eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja vuonna 2011.
Vanhasen II hallituksessa maahanmuuttoasiat keskitettiin ensimmäistä kertaa yhdelle ministerille, ja tehtävään valittiin Astrid Thors. Pesti maahanmuutto- ja eurooppaministerinä jatkui myös Kiviniemen hallituksessa.
Thorsin ministerikausilla tehtiin monia turvapaikanhakijapolitiikkaan liittyviä päätöksiä: uudistettiin kiisteltyä ulkomaalaislakia, helpotettiin kansalaisuuden saantia ja tehostettiin kotouttamista. Hän otti kantaa myös pakkoavioliittoihin puuttumiseen sekä romanivähemmistön asemaan. Thorsin salkkuun kuuluivat niin ikään ensi kertaa keskitetysti Ahvenanmaan asiat.
Thors valittiin 2013 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyj:n vähemmistövaltuutetuksi. Se oli tuohon mennessä korkein suomalaisen saama Etyj-virka. Thors ei hakenut jatkoa ensimmäisen kolmivuotiskauden jälkeen, koska Venäjä oli suivaantunut hänen Krimin tilanteeseen ja tataareihin liittyvistä lausunnoistaan.
Thors oli puolueensa varapuheenjohtaja 1992–2000. Vuonna 2002 hän haastoi RKP:n pitkäaikaisen puheenjohtajan Jan-Erik Enestamin, mutta hävisi 19 äänellä. Thorsilla on ollut luottamustehtäviä muun muassa suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtajana 2005–07 sekä Suomen Unicefin puheenjohtaja 2000–05. Helsingin kaupunginvaltuustossa Thors toimi 2009–13. Hän luopui valtuustopaikastaan ja RKP:n ryhmänjohtajan tehtävästään Etyj-työn vuoksi.
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors YLE:n Lauantaiseuran haastattelussa 22.9.2007.
Syntymäaika ja -paikka: 6.11.1957 Helsinki
Puolue: RKP
Ministeriydet
- 19.4.2007 - 22.6.2010
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri, RKP - 22.6.2010 - 22.6.2011
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri, RKP