Meeri Kalavainen oli kansanedustaja kolme vuosikymmentä ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ensimmäinen puheenjohtaja vuonna 1972.
Meeri Kalavainen kuuntelee SDP:n puheenjohtajan Väinö Tannerin (kolmas oikealta) puhetta puolueen 60-vuotisjuhlassa Porissa kesällä 1959. Vasemmalla Johannes Koikkalainen ja oikealla Kaarlo Pitsinki seppele kädessään. Työväen Arkisto
Meeri Kalavainen
Meeri Sirkka Kalavainen oli Suomen ensimmäinen kulttuuriministeri ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ensimmäinen puheenjohtaja.
Kotkassa kasvanut Meeri Kalavainen kävi ammattikoulun ja opiskeli lisäksi yhteiskunnallisia aineita työväenopistoissa. Poliittisen toimintansa hän aloitti 17-vuotiaana Kotkan sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtajana. Sota-ajan Kalavainen työskenteli pankkivirkailijana. Sen jälkeen hän siirtyi Helsinkiin, missä teki järjestö- ja opintosihteerin töitä eduskuntauransa alkuun asti.
Kolmekymmentä vuotta kansanedustajana toiminut Kalavainen keskittyi koulutus-, sivistys- ja tasa-arvokysymyksiin. Hän toimi useissa valiokunnissa, muun muassa varapuheenjohtajana sekä suuressa että sivistysvaliokunnassa 1960-luvulla. Hän kuului myös eduskuntaryhmänsä puheenjohtajistoon 1967–79.
Karjalaisen II hallitukseen Kalavainen valittiin toiseksi opetusministeriksi. Hänen salkkuunsa kuuluivat ensimmäistä kertaa myös kulttuuriministerin tehtävät. Kalavainen ajoi muun muassa aikuiskoulutuksen kehittämistä ja nuorisojärjestöjen valtionapujärjestelmän uudistamista. Hänen kaudellaan myös läänien taidetoimikunnat ja kesätapahtumat saivat lisärahoitusta.
Kalavainen toimi 35 vuoden ajan naisjärjestöissä erilaisissa luottamustehtävissä. Hänen mielestään erillinen naisliike oli tarpeellinen kunnes sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuisi. Hän katsoi myös, että naisjärjestöt opettivat naisille yhteiskunnallista vaikuttamisen muotoja.
Sosialidemokraattisten naisten keskusliiton puheenjohtajana Kalavainen auttoi yhdistämään puoluehajaannuksen kahtia jakamat ryhmittymät. Hänet valittiin 1972 perustetun Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Naisjärjestötyössä Kalavaiselle yksi keskeisimmistä kysymyksistä oli työelämän tasa-arvon parantaminen. Siihen liittyen pyrittiin kehittämään niin samapalkkaisuutta kuin päivähoitoakin sekä uudistamaan perheiden sisäistä työnjakoa.
Kalavainen ehti olla presidentin valitsijamies neljästi 1950–60-luvuilla. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä muun muassa Työväen sivistysliitossa, Pajulahden urheiluopistossa ja Miina Sillanpään seurassa. Kalavainen luopui kansanedustajuudesta 1978 ja naisjärjestöjen luottamustehtävistä 1980-luvun alkupuolella.
Syntymäaika ja -paikka: 27.4.1918 Dubrovka
Puolue: SDP
Ministeriydet
- 15.7.1970 - 29.10.1971
Ministeri opetusministeriössä, SDP