”Pelastamalla äiti pelastetaan lapsi. Jokainen lapsi on pelastettava elämälle.”
Helsingin ensikodin puheenjohtaja Miina Sillanpää esittelee äitiyspakkausta 2.6.1942.
Miina Sillanpää
Vilhelmiina Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäinen naisministeri ja edelleen yksi pitkäaikaisimmista naiskansanedustajista.
Jokioislaisen torpparin suurperheeseen syntynyt Miina Sillanpää joutui tehdastyöhön jo 12-vuotiaana. Hän kävi kiertokoulua ja tehtaankoulua. Nuorena tyttönä hän oli innokas lukemaan kaiken minkä sai käsiinsä. 18-vuotiaana aukesi tie palvelijattareksi Porvooseen ja Helsinkiin.
Vuonna 1900 Sillanpää ryhtyi 34-vuotiaana johtamaan Helsingin palvelijatarkotia ja paikanvälitystoimistoa. Vuonna 1916 hän sai työn Osuusliike Elannon ravintoloiden tarkastajana ja hoiti toimea vuoteen 1932 asti - myös kansanedustajuutensa ohella.
Sillanpään yhteiskunnallinen aktivoituminen alkoi palvelijatarten ja työläisnaisten järjestäytymisestä. Sosialidemokraattiseen puolueeseen hän liittyi vuonna 1904 venäläistämistoimien vastustamisen ja äänioikeustaistelun vakuuttamana. Sillanpää oli joidenkin työläisnaisten lehtien päätoimittajana ja toimi alusta asti Sosialidemokraattisessa naisliitossa.
Sillanpää kohosi työläisnaisliikkeen keulahahmoksi ja kuuluisuudeksi, joka lunasti itselleen eduskuntapaikan ensimmäisissä vaaleissa 1907. Ura kansanedustajana jatkui joitakin katkoksia lukuun ottamatta vuoteen 1948 asti. Miina Sillanpää on edelleen 38 valtiopäivät istuneena Suomen toiseksi pitkäaikaisin naiskansanedustaja – ohi kiilasi Sirkka-Liisa Anttila vuoden 2016 lopulla.
Lyhytdokumentti kertoo Miina Sillanpään elämästä (Miina Sillanpään Seura).
Sillanpää pysyi syrjässä politiikasta vuoden 1918 sisällissodan ajan, mutta nousi sen jälkeen SDP:n naisliiton johtoon ja puoluetoimikunnan jäseneksi. Eduskuntatyössä Sillanpää painotti naisten aseman parantamista ja sosiaalipoliittisia uudistuksia. Hänen uransa huipentui lyhyeen pestiin Tannerin vähemmistöhallituksen toisena sosiaaliministerinä. Sillanpää oli Suomen ensimmäinen ja ainoa naisministeri, ennen kuin seuraavat naiset nimitettiin 21 vuotta myöhemmin.
Ministerikaudellaan Sillanpää tutustui maakuntien sosiaalioloihin ja oli edistämässä uutta, vaimojen oikeusasemaa parantavaa avioliittolakia sekä sairausvakuutuslain valmistelua. Hänen aikanaan säädettiin myös laki naisten kelpoisuudesta valtion virkoihin.
Sillanpää toimi pitkään Helsingin kaupunginvaltuustossa ja etenkin valtuuston lastensuojelu- ja kotitalouslautakuntien puheenjohtajana. Hän osallistui koko uransa ajan laajasti kansalaisjärjestötoimintaan. Eläkkeellä Sillanpää keskittyi etenkin aviottomia äitejä ja heidän lapsiaan auttavan ensikotitoiminnan edistämiseen.
Sillanpää sai talousneuvoksen arvonimen vuonna 1938 ja elämäntyöstään Suomen kulttuurirahaston tunnustuspalkinnon 1949. Hänen nimeään kantavat muun muassa Miina Sillanpään Seura ja Helsingin Palvelijataryhdistyksestä kehittynyt Miina Sillanpään Säätiö.
”Pelastamalla äiti pelastetaan lapsi. Jokainen lapsi on pelastettava elämälle.” (Miina Sillanpää Ensikotien toiminta-ajatuksesta. Sillanpää teki vuonna 1907 eduskunnassa ensimmäisten naiskansanedustajien kanssa aloitteen, joka myöhemmin johti Ensi- ja turvakotien perustamiseen.)
Syntymäaika ja -paikka: 4.6.1866 Jokioinen
Ammatti ja koulutus: Talousneuvos, toimittaja.
Puolue: SDP
Ministeriydet
- 13.12.1926 - 17.12.1927
Apulaissosiaaliministeri, SDP
Kuvagalleria
Tekstit: Annika Puukka, Nevelyn Media Oy ja valtioneuvoston kanslia