”Tärkeimpänä asiana yhteistyön onnistumiselle pidän sitä, että päätöstenteossa on opeteltava ottamaan toisetkin huomioon. – – Eletäänpä mitä vuosikymmentä hyvänsä, yksi tapa on ylitse muiden: ihmisiä pitää palvella, kunnioittaa.”
Sosiaali- ja terveysministeri Orvokki Kangas ja hänen poliittinen sihteerinsä Markku Kauppinen 1.4.1977 Leif Weckström/Pressfoto Zeeland/JOKA/Museovirasto
Orvokki Kangas
Keskustavaikuttaja Ilmi Orvokki Kangas oli ensimmäinen naiskansanedustaja ja -ministeri Etelä-Pohjanmaalta. Poliittisen uransa jälkeen Kangas kirjoitti kuusi kirjaa.
Maalaisliittolaisessa ja evankelisessa yhteisössä kasvanut Kangas joutui jättämään opiskelun kansakouluun ja yhteen kurssiin Suomen nuoriso-opistossa. Hän työskenteli useassa tehtävässä pohjanmaalaisissa nuorisoseuroissa ja sotien aikana Suomen huollon Vaasan läänin valistussihteerinä. Toimi Maalaisliiton naisten matkasihteerinä jäi, kun Kangas meni naimisiin ja ryhtyi talonemännäksi vuonna 1950. Viiden lapsen äiti oli kuitenkin vuodesta 1956 mukana Lapuan kunnallispolitiikassa ja useissa sen luottamustehtävissä.
Kangas oli neljästi presidentin valitsijamiehenä, ensimmäistä kertaa 1968. Tämän myötä eduskunnan ovet avautuivat vaaleissa 1970, ja Kangas kohosi kahdesti oman eduskuntaryhmänsä varapuheenjohtajaksi. Hän toimi myös Keskustapuolueen Naisten varapuheenjohtajana ja Etelä-Pohjanmaan piirijärjestön puheenjohtajana 1960–80 -luvuilla.
Sosiaaliasiat, maatalous, kulttuuri ja uskonto olivat Kankaalle keskeisiä niin politiikassa kuin järjestötyössä. Hänet valittiin Miettusen III hallitukseen toiseksi sosiaali- ja terveysministeriksi. Vähemmistöhallituksen alle vuoden mittaisella kaudella hän edisti muun muassa kodinhoidon tuen kokeilun aloittamista sekä rintamamieseläkelakia. Raittiusaatteesta jo nuorena innostunut Kangas ehdotti myös kiristyksiä oluen myyntiin ja tarjoiluun, mutta ei saanut tukea puolueen ministeriryhmässä.
Kankaan eduskuntaura katkesi pienentyneeseen äänisaaliiseen vuoden 1983 vaaleissa. Suosion laskun taustalla saattoi vaikuttaa se, että presidenttitaistossa Kangas tuki Ahti Karjalaista vaikka Etelä-Pohjanmaalla ja naisjärjestössä kannatettiin Johannes Virolaista.
Muistakin poliittisista tehtävistä jättäytyminen ja kotitilalla tehty sukupolvenvaihdos toivat aikaa kirjoittamiseen. Vuosina 1984–2000 Orvokki Kangas julkaisi kuusi teosta: romaanin, muistelmia, historiaa ja hengellisiä tekstejä. Hän sai kunnallisneuvoksen arvon vuonna 1987.
”Tärkeimpänä asiana yhteistyön onnistumiselle pidän sitä, että päätöstenteossa on opeteltava ottamaan toisetkin huomioon. – – Eletäänpä mitä vuosikymmentä hyvänsä, yksi tapa on ylitse muiden: ihmisiä pitää palvella, kunnioittaa.” (Ylitalo, Teppo: “Orvokki Kangas (1921–2000).” Lapuan historiallinen tietokanta Helemi)
Syntymäaika ja -paikka: 25.9.1921 Lohtaja
Puolue: Keskusta
Ministeriydet
- 29.9.1976 - 15.5.1977
Ministeri sosiaali- ja terveysministeriössä, Keskusta