"Yleensä odotetaan, että nuoret naispoliitikot olisivat jotenkin vihaisia. Sitä en ole. En ole myöskään sellainen, joka kertoo hyviä juttuja seurassa. Olen aika asiallinen ja pyrin tekemään asiat hyvin."
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen PISA-tutkimustulosten julkistustilaisuudessa 6.12.2016.
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Kaisa Grahn-Laasonen nousi ministeriksi ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan.
Forssalainen Grahn-Laasonen lähti mukaan politiikkaan Suomen Lukiolaisten Liiton kautta. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa sosiaalipolitiikkaa ja valmistui valtiotieteiden maisteriksi 2011. Opintojen ohella hän työskenteli Iltalehdessä toimittajana, Tukholman kirjeenvaihtajana ja uutispäällikkönä. Ulkoministeri Alexander Stubbin lehdistöavustajana toiminut Grahn-Laasonen pääsi eduskuntaan ensimmäisellä yrittämällä vuonna 2011.
Eduskunnassa Grahn-Laasonen kuului sosiaali- ja terveysvaliokuntaan sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan. Hän oli myös Kansaneläkelaitoksen valtuutettu 2011–14. Kansanedustajauransa alussa Grahn-Laasonen ja hänen puoluekollegansa Lasse Männistö herättivät huomiota laatimalla ns. turhien lakien listan sekä tuomalla keskusteluun termin norminpurkutalkoot.
Grahn-Laasonen nousi ensimmäisen kautensa lopulla ympäristöministeriksi Vihreiden jätettyä Stubbin hallituksen. Alle vuoden kestäneellä ministerikaudella esillä olivat etenkin soidensuojeluohjelma, jätevesiuudistus ja Liman ilmastokokous. Uusi ilmastolaki saatiin päätökseen hänen aikanaan.
Sipilän hallituksessa Grahn-Laasonen toimi ensin opetus- ja kulttuuriministerinä ja hallituskauden puolivälistä alkaen opetusministerinä. Kulttuuri-, nuoriso- ja urheiluministerin salkkua hoitaessaan hän muun muassa käynnisti taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistuksen, perusti audiovisuaalisten tuotantojen kannustinjärjestelmän sekä uudisti kirjasto- ja nuorisolait.
Opetusministerinä keskeisiksi teemoiksi ovat nousseet kiistellyt koulutusleikkaukset ja rakenneuudistukset. Grahn-Laasonen on uudistanut koulutusjärjestelmän koko kaarta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Lisäksi hän on käynnistänyt vihapuheen ja rasismin vastaisen ohjelman sekä johtanut hallituksen yhteistyötä koulutusta ja työtä vailla olevien nuorten aseman parantamiseksi.
Grahn-Laasonen valittiin Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi 2014. Hän uudisti mandaattinsa puoluekokouksessa 2016. Hän on kotikaupunkinsa Forssan kaupunginvaltuutettu ja toimi valtuuston varapuheenjohtajana 2012–14. Grahn-Laasosella on ollut luottamustehtäviä mm. Hämeen liiton maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja Kehityspoliittisen toimikunnan varapuheenjohtajana.
Grahn-Laasonen on urheilun lisäksi harrastanut rumpujen, haitarin ja viulun soittoa sekä laulua.
"Yleensä odotetaan, että nuoret naispoliitikot olisivat jotenkin vihaisia. Sitä en ole. En ole myöskään sellainen, joka kertoo hyviä juttuja seurassa. Olen aika asiallinen ja pyrin tekemään asiat hyvin." (Vahvanen, Pekka & Kilpiö, Sami: ”Ei mikään politiikan vihainen nainen.” Hs.fi, 19.6.2014).
”En hätkähdä arvostelua, se kuuluu tähän työhön. Joskus tekisi mieli muistuttaa, että moni miespoliitikko on noussut ministeriksi minua nuorempana, esimerkiksi Paavo Väyrynen ja Ulf Sundqvist. Käytiinkö heidän kohdallaan keskustelua iästä?” (Salmi, Susanne: ”Ministeri Sanni Grahn-Laasonen: ’Piilottelin Nykypäivä-lehteä vanhemmiltani”. Kotiliesi-lehti 18/15)
Syntymäaika ja -paikka: 4.5.1983 Forssa
Puolue: Kokoomus
Ministeriydet
- 26.9.2014 - 29.5.2015
Ympäristöministeri, Kokoomus - 29.5.2015 - 5.5.2017
Opetus- ja kulttuuriministeri, Kokoomus - 5.5.2017 - 6.6.2019
Opetusministeri, Kokoomus