Sinikka Luja-Penttilän ura huipentui sosiaali- ja terveysministerin salkkuun Mauno Koiviston hallituksessa 1970-80 -luvun vaihteessa.
Sinikka Luja-Penttilä kuvattuna Säästöpankinrannassa vuonna 1983. Reijo Forsberg/Työväen Arkisto
Sinikka Luja-Penttilä
Työuransa kustannustoimittajana tehnyt Sinikka Marjatta Luja-Penttilä oli ensimmäinen sosialidemokraattinen nainen eduskunnan valiokunnan puheenjohtajana. Poliittinen ura huipentui sosiaali- ja terveysministerin salkkuun 1970-80 -luvun vaihteessa.
Karjalan Antreassa syntyneen Sinikka Luja-Penttilän perhe asettui Espoon Leppävaaraan. Vanhemmat osallistuivat SDP:n toimintaan, isä puhujana ja työväenyhdistyksen vaikuttajana, äiti työväennäyttämön ohjaajana ja lehtikirjoittajana. Luja-Penttilä kirjoitti ylioppilaaksi 1945 ja täydensi opintojaan erilaisilla kursseilla niin kotimaassa kuin Englannin Manchesterissakin (1967). Hän aloitti työskentelyn Kauppalehden oikolukijana ja siirtyi 1947 kustannustoimittajaksi Kustannus Oy Tammeen.
Poliittisen toimintansa Luja-Penttilä aloitti Leppävaaran työväenyhdistyksestä vuonna 1945 ja jatkoi paikallispolitiikassa sekä Sosialidemokraattisten naisten keskusliitossa. SDP:n puoluehajaannus aiheutti naisjärjestöissä kahtiajaon, joka saatiin kurottua umpeen 1979. Leskisläisiin lukeutunut Luja-Penttilä, tällöin Uudenmaan sosialidemokraattisen naispiirin puheenjohtaja, oli yhdentymisessä keskeinen vaikuttaja. Naisjärjestötyöstään huolimatta Luja-Penttilä korosti naiskysymystä suuremman työväenkysymyksen osana ja kannatti tiivistä yhteyttä puolueeseen.
Luja-Penttilä valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa 1966. Talous- ja suuren valiokunnan lisäksi hän kuului sivistysvaliokuntaan, jonka puheenjohtajaksi nousi 1978. Hän oli ensimmäinen demarinainen eduskunnan valiokunnan johdossa. Tasa-arvoasiat sekä sosiaaliturvan rakentaminen olivat Luja-Penttilälle keskeisiä teemoja. Hänen ollessaan kansanedustajana tehtiin paljon uudistuksia, muun muassa lasten päivähoito- ja kansanterveyslait sekä peruskoulujärjestelmä.
Neljästi presidentin valitsijamiehenä toimineen Luja-Penttilän poliitikon uran huipensi sosiaali- ja terveysministerin pesti Koiviston II hallituksessa.
Luja-Penttilä jättäytyi politiikasta 1983. Hän ehti toimia 17 vuotta kansanedustajana ja 25 vuotta kunnallispoliitikkona Espoossa. Lisäksi Luja-Penttilällä oli luottamustehtäviä muun muassa Osuusliike Elannossa, Sydäntautiliitossa ja Kansan sivistysrahastossa. Hän oli Eläkkeensaajien keskusliiton puheenjohtaja 1987–93.
Luja-Penttilälle myönnettiin sosiaalineuvoksen arvonimi vuonna 1988. Hän julkaisi äitinsä elämäntarinaan perustuvan romaanin Venla 1983 sekä Uudenmaan sosialidemokraattisen naispiirin 25-vuotishistoriikin ”Suomi ei tule toimeen ilman meitä” 1989.
Syntymäaika ja -paikka: 9.6.1924 Antrea
Puolue: SDP
Ministeriydet
- 26.5.1979 - 19.2.1982
Sosiaali- ja terveysministeri, SDP