Matkustaminen Suomeen ja Suomesta

Suomi voi rajoittaa maahantuloa muista maista koronaviruspandemian vuoksi. Maahantulon yhteydessä tehtävillä terveysturvallisuustoimilla pyritään hidastamaan pandemian leviämistä. Matkustajat, jotka ovat saaneet täyden rokotussarjan, voivat tulla Suomeen ilman rajalla tehtäviä terveysturvallisuustoimia.

Myös muut maat voivat rajoittaa matkustamista. Ulkoministeriön pääsääntöinen matkustussuositus on: noudata erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen-alueen maiden lisäksi myös alueen ulkopuolisissa maissa.

Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään ja Suomessa pysyvästi asuvilla on myös aina oikeus palata Suomeen.

Matkustaminen Suomeen

Ohjeet tiivistetysti

 1. Saat tulla kaikista maista Suomeen, jos olet saanut täyden hyväksytyn rokotussarjan huomioiden ulkomaalaisen maahantuloa, kuten viisumeita, koskevat säännökset. Sinulla ei ole muita tartuntatautilain mukaisia velvoitteita.
 2. Saat matkustaa EU- ja Schengen maista Suomeen, mutta silloin sinun tulee tarkastaa tartuntatautilain mukaiset velvoitteet (kaavio alla) esimerkiksi koronatestauksen suhteen.
 3. Jos et ole saanut hyväksyttyä rokotussarjaa ja tulet EU- tai Schengen-alueen ulkopuolelta, tarkista Rajavartiolaitoksen sivuilta kyseistä maata koskevat matkustusrajoitukset. Jos matkustaminen on mahdollista, eli tulet joko EU:n vihreän listan maasta tai sinulla on välttämätön syy matkustamiselle, tarkista tartuntatautilain mukaiset velvoitteet (kaavio alla). Osa EU:n vihreän listan maista on vapautettuja näistä velvoitteista.

Huomaathan, että vaikka maasta saisi matkustaa Suomeen, se ei tarkoita suoraan vapautumista esimerkiksi koronatesteistä.

Rajavalvonta

Rajavartiolaitos tekee rajatarkastuksia ja päättää rajatarkastuksen yhteydessä matkustajan maahanpääsystä. Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen.

Muiden kuin suomalaisten ja Suomessa vakituisesti asuvien kohdalla rajatarkastusviranomaiset voivat arvioida, täyttyvätkö maahantulon edellytykset, jos matkustajalta puuttuu koronavirukseen liittyvä todistus.

Tarkemmat ohjeet Rajavartiolaitoksen sivuilta

Sisärajavalvonta on päättynyt. Tämä tarkoittaa, että liikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen on rajoituksitta sallittua.

EU:n ulkorajaliikenteen rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta. Maahantulo on sallittua seuraavissa tapauksissa / seuraavin perustein:

sekä

 • Ennen Suomeen saapumista otettu covid-19-rokotussarja, jonka viimeisestä rokotuksesta on vähintään 14 vuorokautta. THL:n lista hyväksytyistä rokotteista
 • EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja EU- tai Schengen-valtioissa asuvat, joilla on todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista.

Terveysturvallisuus

Maahantulon ja mahdollisen rajatarkastuksen jälkeen terveysviranomaiset vastaavat terveysturvallisuustoimista ja ohjeistavat maahan saapuvia.

Kun lähtömaasi tai alueesi ennen Suomeen saapumista on määritelty valtioneuvoston asetuksessa matalan koronariskin alueeksi, sinun ei tarvitse osallistua maahantulon yhteydessä järjestettyihin terveysturvallisuustoimiin.

Matalan koronariskin maat ja alueet on määritelty valtioneuvoston asetuksessa 15.10.2021. Rokotustodistusta, todistusta sairastetusta koronataudista tai koronavirustestiä ei edellytetä henkilöltä, joka on viimeisen kahden viikon aikana ennen Suomeen saapumista oleskellut vain Bhutanissa, Hongkongissa, Indonesiassa, Japanissa, Kiinassa, Kuwaitissa, Macaossa, Saudi-Arabiassa, Taiwanissa, Uudessa-Seelannissa, Vatikaanissa tai Norjan Suomen vastaisen rajan rajakunnissa.

Kun saavut Suomeen mistä tahansa muusta kuin matalan koronariskin maasta, sinua koskevat riskimaista saapuvien terveysturvallisuustoimet.

Terveysturvallisuustoimet maahantulon yhteydessä

 • Kun sinulla on riskimaasta tullessasi todistus hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta ja viimeisestä rokotusannoksesta on kulunut vähintään 2 viikkoa tai kun sinulla on todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista, sinun ei tarvitse osallistua koronavirustesteihin maahan tullessa. THL:n lista hyväksytyistä rokotteista
 • Kun sinulla on riskimaasta tullessasi todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista, tai kun sinulla on todistus koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 2 viikkoa ennen saapumista, sinun tulee osallistua koronavirustestiin 3–5 päivän kuluttua Suomeen saapumisesta.
 • Kun sinulla riskimaasta tullessasi ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinun tulee osallistua koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3–5 päivän kuluttua Suomeen saapumisesta.

Katso tarkemmat tiedot maahantulosta THL:n sivuilta

Voit tarkistaa terveysturvallisuustoimet myös Finentry- tai Laplandentry-palveluista.

Matkustaminen Suomesta ulkomaille ja koronatodistus

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle, ja tilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti.

Ulkoministeriön pääsääntöinen matkustussuositus on: noudata erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen-alueen maiden lisäksi myös alueen ulkopuolisissa maissa. Ministeriö suosittelee tiettyjen maiden osalta välttämään tarpeetonta matkustamista, välttämään kaikkea matkustamista tai poistumaan maasta välittömästi maan yleisestä turvallisuustilanteesta johtuen.

Matkustustiedotteet | ulkoministeriö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan eikä matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista. 

Jos olet lähdössä matkalle,

 • tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia,
 • tarkista, mitä vaatimuksia lentokentillä ja lentoyhtiöillä on esimerkiksi kasvomaskin käytöstä tai negatiivisesta koronavirustestistä,
 • tarkista myös muiden liikennöitsijöiden ohjeet. 

Koronatodistus 

EU:n koronatodistus sisältää tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja/tai sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta. 

EU:n koronatodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa. Kunkin maan käytännöt tulee tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

Koronatodistus | sosiaali- ja terveysministeriö