Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa

Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta viikoittain epidemiologisen tilanteen perusteella.

Kun maahantuloa tietystä maasta rajoitetaan korkean koronailmaantuvuuden vuoksi, Suomeen ei voi tulla vapaa-ajan matkalle. Tällöin on mahdollista vain paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne, työmatka tai matka muusta välttämättömästä syystä. Maahantulijalle suositellaan omaehtoista karanteenia ja testauksia.

Maahantulon rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että Suomeen voi tulla lomamatkalle. Tällöin ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa tai mennä koronatestiin. 

Mahdolliset muutokset rajoituksiin tehdään sisäministeriössä viikoittain Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arvion perusteella. Raja-arvoa 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana sovelletaan EU- ja Schengen-maihin sekä EU-neuvoston määrittelemiin ns. vihreän listan maihin. Muutoksista päätetään torstaisin valtioneuvoston istunnossa.

Uudet terveysturvallisuustoimet käyttöön

12.10.2020 alkaen matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maista, suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella negatiivisella koronavirustestillä. 

Suomessa asuva voi korkean ilmaantuvuuden maasta palatessaan lyhentää 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia menemällä koronatestiin heti Suomeen saavuttuaan lentokentällä tai satamassa ja toiseen testiin kotipaikkakunnalla aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisen testin jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia kotona. 

Matkustajille, jotka eivät asu Suomessa, suositellaan koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voi mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia majoituskohteessa. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteenin. Karanteenia jatketaan, kunnes on parantunut.

Jos matkustajalla on negatiivinen testitulos lähtömaasta ja on Suomessa alle 72 tuntia, ei tarvita omaehtoista karanteenia tai toista koronatestiä.  

Suomessa voi käydä töissä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia. Samoin Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan rajayhteisöjen asukkaat voivat liikkua ja asioida maarajan yli ilman omaehtoista karanteenia tai testauksia.

Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista paitsi niihin maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Maahantulon rajoitukset 12.10. alkaen

Maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Viron välisessä liikenteessä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. 

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välistä liikennettä. Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset on poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Japanin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Uuden-Seelannin ja Uruguayn välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Lisäksi seuraavista Euroopan maista voi tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania, San Marino ja Yhdistynyt Kuningaskunta.

Muiden Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden osalta maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen ja muihin EU- ja Schengen valtioihin, kauttakulkuliikenteen Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä muun välttämättömän liikenteen.

Ennakkotesti tulee pakolliseksi 23.11. alkaen

Ennakkotestiä edellytetään matkustettaessa korkean ilmaantuvuuden maista Suomeen, kun tartuntatautilakiin ja liikenteen palveluista annettuun lakiin on tehty tarvittavat muutokset. Toimintamalli on tarkoitus ottaa käyttöön 23.11.2020.

Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet - yhteenveto 5.10.
Usein kysyttyä matkustamisesta