Tytti Tuppurainen

Eurooppaministeri

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue


FI SV EN
FI SV EN

Eurooppaministeri, filosofian maisteri Tytti Tuppurainen (s. 1976) on oululainen sosialidemokraattinen kansanedustaja. 

Tytti Tuppurainen syntyi viisilapsiseen perheeseen. Hänen isänsä on eläkkeellä oleva Oulun kaupunginorkesterin viulisti ja äiti kotiäiti. Ensimmäiset omat rahansa Tuppurainen hankki jakamalla lehtiä. Politiikkaan Tuppurainen tuli ympäristönsuojelun ja kierrätystoiminnan kautta. Oulun Luontonuoret ry:n puheenjohtajuus oli nuorelle Tuppuraiselle tärkeä keino vaikuttaa lähiympäristöön. Oululaisen kierrätystyön uranuurtajaksi hän tuli ollessaan perustamassa opintojen ohessa Oulun Ekotuote Oy:tä ja toimiessaan sen toimitusjohtajana.

Kotikaupunkinsa valtuustossa Tuppurainen on ollut vuodesta 2000 ja maakuntansa Pohjois-Pohjanmaan liiton johtotehtävissä vuodesta 2001. Pohjoisen luonto ja pohjoisen Suomen ihmisten arjen hyvinvoinnin turvaaminen ovat aina olleet lähellä Tuppuraisen sydäntä.

Eduskuntaan Tytti Tuppurainen valittiin Oulun vaalipiiristä ensimmäisen kerran vuonna 2011. Valiokuntatyötä hän teki kahdeksan vuotta maa- ja metsätalousvaliokunnassa sekä suuressa valiokunnassa. Suuri valiokunta, jonka varapuheenjohtaja hän oli 2015-19, oli Tuppuraiselle väylä vaikuttaa Suomen EU-politiikkaan. Eurooppapolitiikkaa, eurooppalaista yhteistyötä hän on edistänyt myös puolueensa EU-työryhmän puheenjohtajana ja Euroopan sosialidemokraattisen puolueen (PES) puheenjohtajistossa.

Poliittisen uran ohella Tuppurainen on ollut aktiivinen kansalaisjärjestöissä. Hän on toiminut muun muassa Suomen 4H-liiton puheenjohtajana 2012-16 ja Suomen YK-liiton puheenjohtajana 2018-19. Sukupuolten tasa-arvon puolestapuhujana ja feministinä Tuppurainen on toiminut myös naisjärjestöissä: Demarinaisten puheenjohtajana vuodesta 2014, naisjärjestöjen yhteistyöelin NYTKIS ry:n hallituksen puheenjohtajana vuonna 2018 ja eduskunnan naisverkoston puheenjohtajana 2018-19.

Äidinkielensä suomen lisäksi Tuppurainen puhuu saksaa, englantia ja ruotsia ja perustason venäjää. Tytti Tuppurainen on poliitikko, äiti ja vaimo. Hänen uusperheeseensä kuuluvat aviomiehen lisäksi yksi lukiolainen ja kolme jo aikuista lasta sekä belgianpaimenkoira, Rosa. Tuppurainen harrastaa koiranhoitoa, lukemista, sauvakävelyä ja saunomista.