Energiatilanne ja sähkötuet
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on johtanut energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin koko Euroopassa.
Sähkön säästäminen ja mahdolliset sähkökatkot
Suomessa tarvitaan paljon energiaa lämmitykseen, liikenteeseen ja teollisuuteen. Sähköstä voi varsinkin talvella olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön voimakas kysyntä.
Jos kysyntä ylittää tarjonnan, voidaan joutua tekemään alueellisia hallittuja sähkökatkoja, joilla estetään koko sähköjärjestelmän kaatuminen. Sähkökatkojen riskiä voi pienentää vähentämällä sähkönkäyttöä ja välttämällä kulutusta kulutushuippujen aikaan.
Pääministeri Marinin hallitus vakauttaa sähkömarkkinoita tilapäisellä 10 miljardin euron laina- ja takausohjelmalla. Ohjelman tarkoituksena on varmistaa, että sähkömarkkinoiden toiminnan kannalta keskeisten toimijoiden likviditeetti ja toimintakyky turvataan.
Lisätietoa
- Sähkönsäästövinkit | Astetta alemmas -kampanja
- Tietoa mahdollisesta sähköpulatilanteesta | työ- ja elinkeinoministeriö
- Tietoa sähkösopimuksista, -laskutuksesta ja -markkinoista | Energiavirasto
- Energiasääennuste | Ilmatieteen laitos
- Sähkökatkot | 72 tunnin kotivara
Sähkötuet
Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset voivat olla poikkeuksellisen korkealla. Pääministeri Marinin hallitus on päättänyt helpottaa kotitalouksien korkeista sähkönhinnoista johtuvaa ahdinkoa useilla toimilla.
Sähkön arvonlisävero on laskettu 24 prosentista 10 prosenttiin aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023. Alennus ei koske siirtomaksua.
Verotuksessa voi saada sähkövähennyksen, jos vakituisen asunnon sähkölaskut ovat yli 2 000 euroa ajalla 1.1.–30.4.2023. Sähkönsiirrosta ei saa sähkövähennystä. Vähennyksen määrä on 60 prosenttia niistä sähköenergiamenoista, jotka ovat yli 2 000 euroa.
Sähkövähennystä haetaan Verohallinnosta.
Sähkötukeen on oikeus kotitalouksilla, jotka eivät tulojen alhaisuudesta johtuen pysty täysimääräisesti hyödyntämään sähkövähennystä verotuksessa.
Väliaikaista sähkötukea haetaan Kelasta.
Valtioneuvosto antoi 31.1.2023 eduskunnalle esityksen, joka sisältää ehdotukset laiksi takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä
Tukea ei tarvitse erikseen hakea, vaan sähköyhtiö hyvittää sen sähkölaskussa. Kertakorvaus ei vaikuta muihin sähkötukiin.
Sähköhyvityksen määrä perustuisi vuoden 2022 marras- ja joulukuun sähköenergian kulutukseen ja loppukäyttäjän sähköenergian hintaan marras- ja joulukuussa 2022 sekä tammikuun 2023 aikana. Sähköhyvitystä maksettaisiin laskennallisesti neljän kuukauden ajalta siten, että se olisi kuukausittain 50 prosenttia sähköenergialaskusta 90 euron omavastuun ylittävältä osalta, kuitenkin enintään 700 euroa kuukaudessa.
Sähköhyvitystä voitaisiin maksaa niille loppukäyttäjille, joiden sähkönmyyntisopimuksen mukainen sähköenergian hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta, ja niille, joilla on pörssihintaan perustuva sähkönmyyntisopimus.
Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi tilassa ja olemaan voimassa 31.12.2023 saakka.
- Lakiesitys takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä ja sähkölaskujen maksuaikojen pidennyksestä eduskuntaan | TEM:in tiedote 31.1.23
- Hallituspuolueet pääsivät sopuun sähköhyvityksen yksityiskohdista | TEM:in tiedote 25.1.23
- Lakiluonnos takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä lausunnoille | TEM:in tiedote 10.1.23
Vuoden 2023 ensimmäisessä lisätalousarviossa esitetään avustusta asunto-osakeyhtiöille, joiden lämmitys perustuu sähköön ja joiden lämmitykseen käytettävän sähkön kustannuksista vastaa asunto-osakeyhtiö. Tavoitteena on tukea kertaluonteisesti asuntoyhteisöjä lämmityssähkön maksamisessa. Avustusta voitaisiin myöntää myös valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja omistaville yhteisöille.
Valtioneuvosto antoi 31.1.2023 eduskunnalle esityksen, joka sisältää ehdotukset laiksi sähköenergialaskujen maksuajan pidentämisestä,
Sähkön vähittäismyyjien tulisi asiakkaansa pyynnöstä myöntää lisämaksuaikaa 1.1.–30.4.2023 tapahtuneeseen sähköenergian kulutukseen liittyville sähköenergialaskuille.
Kuluttaja-asiakkaille lisämaksuaikaa tulisi myöntää enintään 120 päivää kunkin laskun alkuperäisestä eräpäivästä. Pyyntö lisämaksuajasta tulisi esittää ennen laskun eräpäivää. Lisämaksuajan myöntämisestä ei saisi periä kuluja eikä lisämaksuajalta saisi periä korkoa. Elinkeinonharjoittajalle maksuaikaa tulisi myöntää yhteensä enintään 60 päivää. Elinkeinonharjoittajalta sähköyhtiö perisi lisämaksuajalta 1,53 prosentin vuosikorkoa.