Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Arbetet i de parlamentariska kommittéerna håller på att komma igång efter att delvis ha skjutits upp på grund av coronaläget

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 12.6.2020 15.15 | Publicerad på svenska 15.6.2020 kl. 12.28
Pressmeddelande 413/2020
Pågående möte

De parlamentariska kommittéer som tillsattes i mars håller så småningom på att inleda sitt arbete. På grund av coronakrisen har arbetet inte kommit igång förrän nu, och krisen har också inverkat på arbetets innehåll i en del av kommittéerna. Med tanke på detta har det varit ändamålsenligt att inte inleda arbetet förrän man fått en tillräckligt god uppfattning om följderna av coronaviruset. Kommittéarbetet har under våren delvis utförts på distans.

Regeringsprogrammet innehåller ett löfte om en förnyad politik. Arbetet i de parlamentariska kommittéerna är ett led i denna reform som syftar till att stärka öppenheten, delaktigheten och ett brett faktaunderlag i beredningen. Regeringen tillsatte i mars fem parlamentariska kommittéer: en krishanteringskommitté, en värnpliktskommitté, en kommitté för landskapsskatt, en barnstrategikommitté och en kommitté för social trygghet. Arbetet i kommittén för social trygghet beräknas pågå till slutet av nästa valperiod, medan arbetet i de övriga kommittéerna väntas bli färdigt under denna valperiod.

Krishanteringskommittén inledde nyligen sitt arbete

Den parlamentariska krishanteringskommittén inledde sitt arbete den 11 juni med ett möte där deltagarna fick en översikt av nuläget och framtidsutsikterna för Finlands deltagande i krishantering. Kommittén ska utarbeta övergripande mål som sträcker sig över regeringsperioderna för att förbättra verksamhetens genomslag och resursanvändningens planmässighet. Kommittén utreder hur den globala säkerhetspolitiska miljön och krishanteringen har förändrats och vilka krav detta ställer på Finlands deltagande i krishantering.

”I kärnan för kommitténs arbete ligger att utveckla den militära och den civila krishanteringen. Krishanteringen granskas som en del av ett större nätverk av aktörer, där det samtidigt ingår aktörer inom fredsmedling, utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd”, säger kommitténs ordförande och utrikesministerns politiska statssekreterare Johanna Sumuvuori. Coronapandemin beaktas i kommitténs arbete bland annat vid bedömningen av villkoren och praxis för krishantering.

Avsikten är att krishanteringskommitténs arbete ska vara klart i februari 2021.

Även värnpliktskommittén har redan sammanträtt

Den parlamentariska kommitté som utreder utvecklandet av värnplikten och fullgörandet av skyldigheten att försvara landet sammanträdde första gången den 3 juni. Vid det första mötet diskuterades de viktigaste målen och principerna för kommittéarbetet och fastställdes en arbetsplan för kommittén.

Kommitténs arbete är indelat i tre faser. Den första fasen hösten 2020 går ut på analys av nuläget och bedömning av dess styrkor och svagheter i förhållande till de villkor som nämns i regeringsprogrammet, det vill säga det militära försvarets behov, upprätthållandet av en hög försvarsvilja och stärkandet av jämlikheten mellan medborgarna. Våren 2021 fokuserar man på utvecklingsbehov och bedömning av lösningsalternativen. Kommitténs betänkande om målbilden färdigställs hösten 2021. Intressegrupper och andra experter deltar i arbetet genom olika samrådsförfaranden.

Kommittén för landskapsskatt har sammanträtt på distans

Kommittén för landskapsskatt har hållit distansmöten under våren. Det tredje mötet ska hållas i juni. Kommitténs arbete är nära förknippat med social- och hälsovårdsreformen, som regeringen nyligen färdigställt riktlinjer för. Mandattiden för kommittén för landskapsskatt löper ut vid utgången av året. Kommittén har 15 medlemmar och ett omfattande sekretariat.

”Det har gått bra att hålla möten på distans, men vi ser fram emot att övergå till normal mötespraxis på hösten. Det är viktigt att föra dialog under arbetets gång, och det går bättre ansikte mot ansikte”, konstaterar ordföranden för kommittén för landskapsskatt, riksdagsledamoten Esko Kiviranta.

Barnstrategikommittén inleder sitt arbete

Den parlamentariska kommitténs arbete med barnstrategin inleds i juni. Som underlag för den nationella barnstrategin har sammanställts både internationell och nationell information om barnets rättigheter. Detta grundarbete är ett viktigt led i beredningen av strategin.

”Coronaepidemin har inverkat både på tidpunkten för inledandet av beredningen av strategin och på strategins innehåll. I anslutning till barnstrategin har det tillsatts en arbetsgrupp med uppgift att stärka barnets rättigheter och barns och familjers välfärd i samband med åtgärderna för återhämtning efter coronaepidemin. Också den information som arbetsgruppen sammanställt utnyttjas vid beredningen av den nationella barnstrategin då man bedömer hur barnets rättigheter tillgodoses under undantagsförhållanden”, berättar generalsekreteraren för beredningen av barnstrategin Johanna Laisaari.

Kommittén ska slutföra sitt arbete före utgången av året.

Kommittén för social trygghet kommer att arbeta ännu i många år framöver

Kommittén för social trygghet har inlett sitt arbete med att kartlägga de problem som reformen ska lösa.

”Att definiera problemen är kanske kommitténs viktigaste uppgift. Det skapar en hållbar grund för att gå vidare med lösningsalternativen”, berättar kommitténs ordförande, forskningsprofessor Pasi Moisio. ”Utöver att definiera problemen bygger vi upp en kunskapsbas för reformen. Kommitténs ambitiösa mål är att genomföra reformen på ett öppet sätt och så att arbetet grundar sig på forskning. Målen styr oss när vi delar information om reformen.”

Kommittén ska se över den sociala tryggheten som helhet. Kommittén arbetar i två valperioder.

Ytterligare information: Jouni Varanka, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 160 177, Tuulia Pitkänen, statsministerns specialmedarbetare med ansvar för riksdagsärenden, tfn 0295 160 231

 
Tillbaka till toppen