Hoppa till innehåll

EU-ministerutskottet diskuterade ekonomiska ärenden och coronaåtgärder

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 12.2.2021 11.07 | Publicerad på svenska 12.2.2021 kl. 14.53
Pressmeddelande 084/2021

Vid sitt möte fredagen den 12 februari behandlade EU-ministerutskottet Europeiska centralbankens eventuella projekt för att ta fram en digital euro, kommissionens meddelande om bankers hantering av nödlidande lån samt europeiska coronaåtgärder. Ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför videokonferenser på ministernivå.

EU-ministerutskottet diskuterade Europeiska centralbankens plan att införa en digital euro. Detta skulle till exempel kunna göra det möjligt för finländska hushåll och företag att öppna ett inlånings- och brukskonto i vår centralbank, Finlands Bank. Projektet kan ha betydande konsekvenser för det nuvarande systemet med affärsbanker, bankunionen och det europeiska finansiella systemet. Finland anser att de öppna frågorna kring en digital euro bör utredas och att det nuvarande systemet bör bevaras åtminstone på medellång sikt.


Vid mötet behandlades också Europeiska kommissionens meddelande om åtgärder för att minska antalet nödlidande lån. Finland anser att de berörda bankerna även under coronakrisen ska ha ansvaret för att hantera nödlidande lån, iaktta solvenskraven och sörja för en behörig riskhantering. Finland framhåller vikten av effektiv och proaktiv tillsyn vid sidan av bankernas egna åtgärder.


EU-ministerutskottet anser att de åtgärder mot coronapandemin som kommissionen lagt fram ligger i linje med de åtgärder som Finland vidtagit. Vidare anser Finland att det behövs gemensamma och effektiva insatser i unionen för att bekämpa viruset. Särskilt viktiga är åtgärderna för att förhindra att pandemin accelererar på nytt och för att förhindra att de nya mer smittsamma virusvarianterna sprids.


EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande möten:


•    videokonferensen med Eurogruppen den 15 februari och videokonferensen med ekonomi- och finansministrarna den 16 februari
•    videokonferensen med utbildningsministrarna den 19 februari

På Ekofinrådets agenda står bland annat genomförandet av EU:s återhämtningsplan. Utbildningsministrarna ska diskutera jämlikheten i utbildningen.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli
 

Tillbaka till toppen