Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ministerutskottet diskuterade finansieringen av ren energi samt Rumäniens, Bulgariens och Kroatiens Schengenmedlemskap

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.6.2022 12.47 | Publicerad på svenska 16.6.2022 kl. 16.08
Pressmeddelande 391/2022
EU och Finska flaggor på bordet

Vid sitt möte torsdagen den 16 juni fastställde EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter i fråga om ändringen av den förordning som gäller EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) samt den fullständiga tillämpningen av Schengenregelverket i Rumänien, Bulgarien och Kroatien.

Kommissionens förslag till ändring av förordningen om EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF) ingår i helheten RepowerEU. Målet för REPowerEU är att EU så snart som möjligt ska frigöra sig från beroendet av import av fossila bränslen från Ryssland och påskynda omställningen till ren energi. Enligt förslaget ska finansiering för REPowerEU kunna kanaliseras via faciliteten för återhämtning och resiliens. 

Finland stöder kommissionens utgångspunkt att det i huvudsak ska utnyttjas befintlig EU-finansiering för de åtgärder som ingår i RePowerEU. Finland förhåller sig öppet också till att återstående lånemedel inom faciliteten för återhämtning och resiliens utnyttjas för åtgärder som ingår i RePowerEU. Däremot förhåller sig Finland mycket avvaktande till förslaget att auktionera ut utsläppsrätter ur reserven för marknadsstabilitet i syfte att skaffa nya inkomster. 

EU-ministerutskottet fastställde sina ståndpunkter om fullständig tillämpning av Schengenregelverket i Rumänien, Bulgarien och Kroatien. För närvarande tillämpar Bulgarien, Rumänien och Kroatien inte Schengenregelverket till alla delar, och därför utförs fortfarande kontroller vid de inre gränserna mellan dessa länder och EU:s övriga medlemsländer. För att slopa kontrollerna vid de inre gränserna krävs ett separat beslut av rådet. Rådet väntas få förslag till beslut att behandla om detta under Tjeckiens ordförandeskap, som inleds i juli.

Finland är berett att stödja beslutsförslag där det föreslås att samtliga delar av Schengenregelverket tillämpas i Rumänien, Bulgarien och Kroatien. Finland ser det som viktigt att alla EU-länder omfattas av den nyligen reviderade utvärderings- och övervakningsmekanismen för Schengenregelverket. Mekanismen gör att det går bättre än tidigare att övervaka att länderna fullgör sina skyldigheter enligt Schengenregelverket.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

•    Utrikesrådet 20.6
•    Allmänna rådet 21.6

Det tema som i huvudsak kommer att diskuteras vid utrikesrådets möte är de globala konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och EU:s åtgärder med avseende på tredjeländer utifrån en handlingsplan som EU:s höga representant Josep Borrell har berett.

Allmänna rådet ska diskutera ett utkast till slutsatser för Europeiska rådets möte den 23–24 juni, som kommer att handla om ett vidare Europa, Ukraina, ansökningarna om EU-medlemskap från Ukraina, Moldavien och Georgien, ekonomiska frågor och Konferensen om Europas framtid. Rådet ska också godkänna de landsspecifika rekommendationerna i den europeiska planeringsterminen och fortsätta diskussionen om hur man ska gå vidare med förslagen från Konferensen om Europas framtid.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, och Satu Keskinen, understatssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 302
 

 
Tillbaka till toppen