Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Europaministrarna förberedde Europeiska rådets decembermöte och fortsatte sin rättsstatsdialog

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.11.2020 20.18 | Publicerad på svenska 18.11.2020 kl. 10.26
Pressmeddelande 718/2020

Vid sin informella videokonferens tisdagen den 17 november förberedde ministrarna med ansvar för EU-frågor Europeiska rådets decembermöte och fortsatte rådets årliga rättsstatsdialog. Under mötet behandlades också bland annat inledandet av förhandlingar om Albaniens och Nordmakedoniens anslutning till EU, insatser mot antisemitism samt läget i fråga om EU:s fleråriga budgetram och återhämtningspaket.

Ministrarna diskuterade ärendelistan för Europeiska rådets möte den 10–11 december. Europeiska rådet kommer att diskutera coronaläget, klimatförändringar, handelspolitik, säkerhet och aktuella utrikespolitiska frågor.

Ministrarna fortsatte den årliga rättsstatsdialogen genom att inleda en diskussion om landskapitlen i kommissionens rapport om rättsstatsprincipen. Dagens diskussion gällde Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Danmark och Estland. Efter att kommissionen hade redogjort för sina iakttagelser fick det berörda landet ordet. Efter det hade de övriga medlemsländerna möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och bästa praxis. Finland anser det vara viktigt att man i rådet utnyttjar rapporten om rättsstatsprincipen, och lyfte under diskussionen fram exempel på bästa praxis.

I diskussionen om inledandet av anslutningsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien betonade Finland behovet att utan dröjsmål anta de förhandlingsramar som gäller länderna. Finland anser det vara viktigt att länderna avancerar i processen mot att bli medlem i EU enligt sina egna meriter. Det väsentliga är omfattande och konsekventa reformer som gäller rättsstatsutvecklingen.

Ministrarna diskuterade också insatser mot antisemitism. I diskussionen framhävde Finland EU:s gemensamma värden, som omfattar bland annat respekt för människovärdet och de mänskliga rättigheterna. Antisemitism i alla dess former måste förebyggas och bekämpas beslutsamt.

Det tyska ordförandeskapet berättade om sin kompromiss med Europaparlamentet när det gäller EU:s fleråriga budgetram och rättsstatsmekanismen i anslutning till den. Enligt Finland är det viktigt att man i det fortsatta arbetet noggrant följer slutsatserna från Europeiska rådets möte i juli och behandlar de viktigaste frågorna med anknytning till den fleråriga budgetramen som ett paket. Det väsentliga är att skapa en så effektiv rättsstatsmekanism som möjligt.

”Dagens möte visade att medlemsländerna anser det vara viktigt att helheten nu slutgiltigt antas utifrån de kompromisser som ordförandeskapet nått. Rättsstatsmekanismen fick ett mycket brett stöd och ansågs vara en väsentlig del av budgetramen, som stats- och regeringscheferna enades om redan i juli”, säger minister Tuppurainen.

I rådskonstellationen allmänna rådet företräds medlemsländerna i huvudsak av sina ministrar med ansvar för EU-frågor. Allmänna rådet ansvarar bland annat för förberedelserna inför Europeiska rådets möten. Det ansvarar också för flera tvärpolitiska områden, till exempel förhandlingarna om budgetramen och EU:s utvidgning. Dessutom behandlar rådet frågor som rör rättsstatsprincipen.

Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 476 och 0295 160 995, och Emilia Tervonen, specialmedarbetare (pressrelationer), tfn 0295 161 035, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen