Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin och Litauens premiärminister Šimonytė diskuterade coronaläget och samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.1.2021 16.31 | Publicerad på svenska 8.1.2021 kl. 16.53
Pressmeddelande

Statsminister Sanna Marin och Litauens premiärminister Ingrida Šimonytė diskuterade de bilaterala relationerna mellan Finland och Litauen, EU-ärenden och internationella frågor den 8 januari. Statsminister Marin gratulerade Šimonytė med anledning av utnämningen till premiärminister. Ministrarna har inte träffats än, och dagens samtal fördes över video.

Statsminister Marin och premiärminister Šimonytė framhöll betydelsen av EU-samarbete vid bekämpningen av coronapandemin, i synnerhet när det gäller att säkra vaccinupphandlingen. Ministrarna utbytte synpunkter på det nationella genomförandet av EU:s återhämtningsåtgärder, på den gröna omställningen inom jordbruks-, energi- och transportsektorerna samt på utbildning och digitalisering.

Marin och Šimonytė utbytte också åsikter om möjligheterna till fördjupat samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna. Finland är i år ordförande för de nordiska och baltiska ländernas regionala NB8-samarbetsforum. Prioriteringarna för det finska ordförandeskapet 2021 är digitalisering, innovationer och klimatpolitik.

Statsminister Marin och premiärminister Šimonytė diskuterade också ingående förbindelserna med Ryssland och situationen i Belarus.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen