Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin och Slovakiens premiärminister Heger diskuterade säkerhetsläget i Europa

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 10.11.2022 13.30
Pressmeddelande
Pääministerit Heger ja Marin keskustelevat pöydän ääressä Kesärannan verannalla.

Slovakiens premiärminister Eduard Heger och statsminister Sanna Marin träffades i Helsingfors torsdagen den 10 november. De diskuterade framför allt stödet till Ukraina, Finlands kommande Natomedlemskap, energikrisen och utbildningspolitiska frågor.

Statsminister Marin och premiärminister Heger konstaterade att de bilaterala relationerna mellan Finland och Slovakien är goda och problemfria. Länderna har idkat konkret samarbete till exempel inom produktutvecklingen av militärfordon. Informationsutbytet mellan länderna har också gällt planering av smarta stadslösningar och digitalisering av den offentliga förvaltningen. Dessutom har möjligheter till samarbete utretts bland annat i fråga om förvaring av radioaktivt avfall.
 
Ministrarna betonade hur viktigt det är att det internationella samfundet fortsätter att ge Ukraina sitt starka stöd. Ukraina försvarar sig mot Rysslands invasion i enlighet med principerna i FN-stadgan. Det är ansvarslöst och oroväckande att Ryssland sprider desinformation och försöker eskalera kriget. Rysslands attacker mot civil infrastruktur i Ukraina bara ökar behovet av internationellt stöd och humanitärt bistånd. EU måste fortsätta stå enat i sitt stöd till Ukraina och sitt sanktionstryck mot Ryssland. Att stödja utredningarna av krigsförbrytelser och mekanismerna för ansvarsskyldighet är av största vikt.
 
Statsminister Marin och premiärminister Heger diskuterade läget för Finlands och Sveriges Natomedlemskapsprocess och det kommande Natomedlemskapets betydelse för hela alliansen.
 
”Vi hyser stor uppskattning för Slovakien, som ratificerade Finlands ansökan om Natomedlemskap redan i september. Vi kommer att vara en aktiv och pålitlig allierad. Finland har ett starkt partnerskap med Nato sedan tidigare, och ett fullvärdigt medlemskap är en naturlig fortsättning på det”, säger statsminister Marin.
 
Statsminister Marin och premiärminister Heger diskuterade EU:s åtgärder för att hitta en snabb och samordnad lösning på den energikris som Rysslands invasion av Ukraina har gett upphov till. Samtidigt är det viktigt att påskynda investeringar i grön omställning med sikte på målet om klimatneutralitet.
 
Ministrarna diskuterade också det utbildningspolitiska samarbetet mellan Finland och Slovakien och kampen mot våldsbejakande radikalisering och extremism. År 2018 uppdaterade Slovakien sin utbildningsstrategi för 2018–2027. Experter från finländska universitet, finländska företag och finländska städers undervisningsväsenden deltog i beredningen av strategin.
 
Under sitt besök träffade premiärminister Heger även republikens president Sauli Niinistö. Han besökte också Helsingfors universitet och Aalto-universitetet. Torsdagens besök var premiärminister Hegers första besök i Finland.

Ytterligare information: Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 478 6363, och Lauri Heikkinen, kommunikationsexpert, tfn 046 923 5090, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen