Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Lainsäädännön arviointineuvosto
Utlåtande av rådet för bedömning av lagstiftningen om utlänningslagen: Det bör utredas närmare hur kriget i Ukraina inverkar på familjeåterföreningar

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.6.2022 12.06 | Publicerad på svenska 10.8.2022 kl. 13.51
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har gett sitt utlåtande till inrikesministeriet om utkastet till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av utlänningslagen.

Utkastet till regeringens proposition ger en god uppfattning om målsättningen och de viktigaste förslagen. De väsentliga typerna av konsekvenser har identifierats och konsekvenserna behandlas i huvudsak på ett mångsidigt sätt. Propositionens konsekvenser för de grundläggande och mänskliga rättigheterna bör beskrivas tydligare. Det skulle vara möjligt att i utkastet till proposition bedöma vilken inverkan kriget i Ukraina har på familjeåterföreningar.

I propositionen föreslås det att utlänningslagen ändras så att försörjningsförutsättningen avskaffas som villkor för familjemedlemmars uppehållstillstånd när det gäller familjemedlemmar till minderåriga som får internationellt eller tillfälligt skydd. Dessutom föreslås det att utlänningslagens bestämmelse om fastställande av när barnet ska vara minderårigt i situationer som gäller familjeåterförening ändras.

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att det skulle vara möjligt att i propositionsutkastet bedöma hur kriget mellan Ukraina och Ryssland och den eventualiteten att kriget blir långvarigt påverkar familjeåterföreningar. Enligt rådet kan kriget leda till att allt fler behöver internationellt eller tillfälligt skydd och således också till ett ökat antal familjeåterföreningar. Är det möjligt att antalet familjeåterföreningar ökar till följd av kriget, eller leder kriget till utdragna familjeåterföreningsprocesser?

Rådet anser att propositionens konsekvenser för de grundläggande och mänskliga rättigheterna bör beskrivas tydligare för att ge en bild av vilka konkreta konsekvenser de föreslagna bestämmelserna har för rättigheterna. Det är viktigt att konsekvenserna för de grundläggande och mänskliga rättigheterna bedöms och beskrivs tydligt i utkastet till proposition, eftersom propositionen enligt rådet är av särskild betydelse just med tanke på rättigheterna för de mest utsatta, såsom ensamkommande barn.

Dessutom skulle propositionsutkastet i den mån det är möjligt kunna innehålla en bedömning av propositionens konsekvenser för kommunernas förmåga att ordna integrationstjänster i och med att antalet familjeåterföreningar eventuellt ökar till följd av kriget i Ukraina. Enligt rådet för bedömning av lagstiftningen kan ett större antal positiva beslut om familjeåterförening inverka på de ersättningar som staten betalar till kommunerna och på integrationstjänsterna.

Enligt utkastet till proposition finns det omfattande forskningsbaserade bevis för att invandrares integration är snabbare, lättare och mer framgångsrik när de har möjlighet att leva tillsammans med sin familj. Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att propositionsutkastet bör närmare specificera vilka forskningsdata som har utnyttjats vid de ovan nämnda bedömningarna av invandrares integration och familjeåterförening.

Utlåtandet av rådet för bedömning av lagstiftningen hänför sig till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av utlänningslagen (SM023:00/2020).

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition till viss del följer anvisningarna om konsekvensbedömning av lagförslag. Rådet rekommenderar att utkastet till proposition korrigeras i enlighet med rådets utlåtande innan propositionen lämnas till riksdagen.

Rådet för bedömning av lagstiftningen är ett självständigt och oberoende organ som ger utlåtanden om utkast till regeringspropositioner och konsekvensbedömningarna i dem.

Ytterligare information: Leila Kostiainen, ordförande för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0400 805 417, och Essi Römpötti, specialsakkunnig, sekretariatet för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0295 160 125
 

 

 
Tillbaka till toppen