Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen:
Koronarajoitusten kanssa on jaksettava sinnitellä

finansministeriet
Julkaisuajankohta 19.1.2021 16.42
Kolumni

Epidemiaa on välillä hyvä yrittää tarkastella hieman kauempaa kokonaiskuvan hahmottamiseksi.

Syksyn lopun rajoituksilla saatiin taudin leviämisen kiihtyminen pysäytettyä ja päivittäiset uudet tautitapaukset alennettua noin 300:n uuden tautitapauksen päivätasolle. Juuri nyt tilanne näyttää vakaalta, mutta tämä toteamus vaatii mukaansa kolme reunahuomautusta:

  • Euroopan kartalla Suomen tautitilanne on merkitty kaikkein vaaleimmalla värillä. Mutta kaikkein punaisimmat alueet ympäröivät nyt Suomea Ruotsin ja Baltian maiden muodossa.
  • Vuosi sitten meillä ei ollut tautitapauksia, mutta se levisi tänne ja yleistyi huhtikuulle saakka. Nyt talvikauteen ei ole lähdetty nollasta, vaan meillä on tuhansia taudinkantajia ja tauti on yhtä tarttumisherkkä kuin se oli viime talvikaudella. Ilman rajoituksia ja ihmisten varovaisuutta tauti siis leviäisi valtoimenaan myös nyt.
  • Meillä on jo keskuudessamme viruksen muunnos, joka on ilmeisesti aikaisempaa tarttuvampi. Siksi uusi leviämiskierre saattaa jo itää keskuudessamme. 

Oma johtopäätökseni tukee hallituksen tahtotilaa. Meidän on toimittava tavalla, joka ei päästä uutta kiihtymistä käyntiin vaan nyt on rajoitusten kanssa sinniteltävä lähikuukaudet, jotta rokotuksia saadaan tehtyä riittävästi ja että pääsemme kevään myötä tautia hillitsevän UV-säteilyn suojaan.

Epidemian hyvä hoito on edelleen parasta talouspolitiikkaa

Tärkeä johtopäätös on myös se, että rajoitusten kohdentaminen on edelleen tehtävä harkiten. Rajoitusten on oltava sellaisia, että ihmiset allekirjoittavat niiden tarpeen. Joulu oli tästä hyvä esimerkki. Monet varoittivat ennen joulua, että ei pitäisi matkustaa ia sukulaisten tapaaminen levittää tautia. Epäilyt eivät pitäneet paikkaansa. Tämä on syytä pitää mielessä, kun koulujen ja työpaikkojen talvilomat lähestyvät. Kun hallitus on valinnut strategiaksi tarkastella Suomea alueittain, kannattaa tästä periaatteesta pitää kiinni.

Rokotteiden saaminen Eurooppaan ja Suomeen on hitaampaa kuin toivoisimme. Ei silti kannata tarkastella maiden tilannetta maaotteluhengessä. Alkuvaiheessa osa maista on saattanut ilmoittaa rokotettujen määräksi maahan saatujen rokotteiden määrän ja meillä taas sairaanhoitopiireissä tilastot rokotetuista tulevat viiveellä.

Ensimmäisten viikkojen rokotusmäärät eivät ole ratkaisevia vaan se, koska lähestymme laumasuojan tuomaa rokotusmäärää meillä ja naapurimaissamme. Mielenkiintoinen kysymys on se, pitäisikö hoitohenkilökunnan ja riskiryhmien jälkeen pohtia rokotusten kohdistamista alueittain riskitason mukaan. Mielestäni rokotuksilla pitää mahdollisimman tehokkaasti paitsi suojella riskiryhmiä, niin hillitä myös tehokkaimmin taudin leviämisriskiä. 

Pandemia on saatava tukahdutettua Euroopan lisäksi koko maailmassa

EU ja sen mukana Suomi on varannut varmuuden vuoksi rokotteita yli kaksinkertaiselle väkimäärälle. Nyt näyttää yhä todennäköisemmältä, että useimmat varatut rokotteet saavat käyttöluvan. Muualta maailmasta on kuulunut jo kritiikkiä, että rikkaat maat ovat varanneet lääketehtaiden tuotantokapasiteetin. Meidän onkin päätettävä, mitä ylijäämälle tehdään. Pandemian tukahduttaminen ei tapahdu tekemällä se vain Euroopassa vaan taudin kiertäminen pitää pysäyttää kaikkialla maailmassa. Meidän etumme olisi, että varsinkin EU:n lähialueilla tauti saataisiin myös aisoihin. Tämä on tärkeää – Venäjää unohtamatta.

Ja viimeinen huomio. Epidemian hillintä tapahtuu yritysten ja työpaikkojen kustannuksella. Kustannustuki2:n jälkeen Työ- ja elinkeinoministeriössä mietitään jo seuraavaa tukikokonaisuutta. Aiemmista tukimuodoista saatuja kokemuksia on herkästi otettava huomioon, jotta tuki saavuttaisi myös menetyksiä kokeneet yritykset parhaalla tavalla. On syytä myös harkita maksujen lykkäysmahdollisuutta.

Kokonaistalouden kannalta en ole pessimisti. Jos olemme kansantaloutena menettäneet reilut kolme prosenttiyksikköä, ei tämän menetyksen umpeenkurominen saa olla mahdoton tehtävä.

Päinvastoin. Pandemian jälkeen alkaa maailmalla kilpajuoksu markkinoiden valtaamisesta. Maa, joka saa epidemian haltuun ja työpaikat kunnolla auki ennen muita, on parhaassa asemassa tähän kilpajuoksuun ryhdyttäessä.

 
Tillbaka till toppen