Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Lainsäädäntöneuvos Armi Taipale:
Rahaliikenteen seuranta auttaa torjumaan terrorismia

finansministeriet
Julkaisuajankohta 24.8.2017 10.58
Kolumni

Kun pankki kysyy meiltä rahojemme alkuperästä, moni pitää kysymystä tunkeilevana. Varojen aktiivisella seurannalla voidaan kuitenkin parhaimmillaan estää terroritekoja.

Sääntelytsunami on rahoitusmarkkinoilla viime vuosina vakiintunut termi. Nyt sen voisi lisätä myös rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjunnan yhteyteen. Ennen kuin EU on saanut yhden lakipaketin valmiiksi, seuraavia jo suunnitellaan.

Sääntely lisää velvollisuuksia kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille. Esimerkiksi yrityksille lisävelvoitteet tuovat huomattavia kustannuksia. Täyttääkseen velvoitteensa monet yritykset esittävät asiakkailleen kysymyksiä, jotka koetaan tungetteleviksi tai jopa syytökseksi rikollisesta toiminnasta. Sääntelyä pidetään usein ylimitoitettuna.

Tiedonsaanti terrorismin torjunnan kulmakivi

Kolikon toinen puoli on se, että terrorismin kaltainen rikollisuus on tullut myös Suomeen ja paras keino sen torjuntaan on tiedonsaanti. Miljoonista maksutapahtumista on vaikeaa havaita yksittäisiä epäilyttäviä liiketoimia, mutta esimerkiksi pankit ovat kehittäneet hyviä välineitä epätavallisen maksukäyttäytymisen havaitsemiseen.

Emme pysty rahaliikenteen seurannalla havaitsemaan jokaista leipäveitsiostosta tai kuorma-autovarkautta, joka tehdään terroritekoa varten. Laajoja pommi-iskuja ja ääriliikkeiden järjestäytymistä rahasiirtojen seurannalla pystytään kuitenkin parhaimmillaan torjumaan.

Monesti avainasemassa iskujen ennaltaehkäisyssä ovat ulkopuolisten sijaan radikalisoituneiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat, jotka ilmoittavat havainnoistaan viranomaisille.

Tasapainoilua tehokkuuden ja turvallisuuden välillä

Uusimmat maksuvälineet, kuten virtuaalivaluutat ja prepaid-kortit, tarjoavat välineen nimettömään maksamiseen. Joillekin tällaisen maksuvälineen valinta on puhtaasti käytännöllinen, toisille ideologinen tai rikollisen toiminnan peittelyyn liittyvä.

Sääntelyn näkökulmasta tulevaisuuden haasteena on löytää oikea tasapaino rikostorjunnan ja maksutapojen kehittämisen välille. Esimerkiksi monilla EU-mailla on halukkuutta kieltää nimetön verkkomaksaminen. Monet uudet maksuvälineet ovat kuitenkin tehokkaita ja kuluttajien etujen mukaisia.

Tarvitsemme maailmanlaajuisia ratkaisuja, koska rahaliikenne ei pysähdy EU:n sisälle. Terrorismin rahoituksen torjunta on mahdollista myös tulevaisuudessa, mutta se vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä.

Armi Taipale

lainsäädäntöneuvos

 
Tillbaka till toppen