Hoppa till innehåll

Ministerarbetsgruppen som övervakar reformen av den sociala tryggheten fick en översikt av arbetet hittills

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.12.2020 11.53
Pressmeddelande

Ministerarbetsgruppen som övervakar reformen av den sociala tryggheten sammanträdde för första gången tisdagen den 15 december 2020. Ministrarna fick ta del av en översikt av det arbete som utförts av kommittén för social trygghet och dess sektioner.

- Under flera år har det endast gjorts strödda reformer i den sociala tryggheten. Nu har vi äntligen en möjlighet att se över den som helhet. Arbetet har kommit bra igång trots coronakrisen och jag vill framföra mitt tack till alla som deltagit, säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen. 

Kommittén för social trygghet inledde sitt arbete våren 2020. Under våren och sommaren samlade kommittén de centrala problemen i den sociala tryggheten till fyra helheter, och om var och en ska kommittén sammanställa en rapport. Kommitténs arbete kan följas genom de pressmeddelanden som publiceras om kommitténs möten, och i mötesmaterialet som publiceras som bilaga till pressmeddelandena. De fyra rapporterna ska bli färdiga under 2021. Rapporterna utgör basen för kommitténs mellanbetänkande, som också kallas vägkarta för reformen av den sociala tryggheten.

- Kommittén har fastställt principer för sitt arbete. Till dessa hör öppenhet och att uppmuntra till offentlig debatt. Vi försöker arbeta proaktivt så att man kan behandla samma frågor samtidigt i offentligheten och i kommittén. Vi har till exempel redan offentliggjort huvudtemana för vårens möten. Vi ordnar också online-seminarier som är öppna för alla. Man kan följa hur reformen framskrider på Twitter, på vår Youtube-spellista och kolumner på webben, säger kommitténs ordförande, forskningsprofessor Pasi Moisio

- På grund av coronakrisen sammanträder kommittén på distans. Det har gett arbetet en speciell prägel, men vi har trots allt kommit väl igång. I kommitténs publikationsserie har det redan kommit ut ett arbetsdokument om stora kriser och reformen av den sociala tryggheten, berättar Moisio.

Ministrarna övervakar reformen som helhet

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen är ordförande för ministerarbetsgruppen som övervakar reformen. Övriga medlemmar är forsknings- och kulturminister Annika Saarikko, justitieminister Anna-Maja Henriksson, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru och inrikesminister Maria Ohisalo.

Enligt tillsättningsbeslutet rapporterar kommittén om sitt arbete till ministerarbetsgruppen, men arbetsgruppen styr inte kommitténs arbete. Ministerarbetsgruppen kan behandla projekt inom social- och hälsovårdsministerns ansvarsområde som hänför sig till reformen av den sociala tryggheten.

Ytterligare information:

Juho Orjala, ministerns specialmedarbetare, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163424
Pasi Moisio, kommitténs ordförande, forskningsprofessor, tfn 029 524 7228, [email protected]      
Tuulia Nieminen, kommunikationsexpert, tfn 0295 163 635

E-postadresserna har formen [email protected], med undantag av Pasi Moisios adress.

Tillbaka till toppen