Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

De regionala konstkommissionernas sekretariat överförs från IM till UVM

Undervisningsministeriet
Utgivningsdatum 13.9.2007 10.30
Pressmeddelande -

Regeringen föreslår en ändring i lagen om organisering av konstens främjande. Enligt propositionen överförs den administrativa personalen i konstkommissionerna från inrikesministeriets ansvarsområde till undervisningsministeriets ansvarsområde. De regionala konstkommissionernas personal, som står i anställningsförhållande till länsstyrelserna, övergår enligt regeringens proposition till centralkommissionen för konst. Regeringen fattade beslut om innehållet i propositionen torsdagen den 13 september. Avsikten är att republikens president avlåter propositionen till riksdagen likaså på torsdagen.

Förändringen innebär inga ingrepp i de regionala konstkommissionernas självständighet. I egenskap av organ som består av förtroendevalda personer fattar de regionala konstkommissionerna också framdeles beslut om hur de medel används som har beviljats dem för att främja konst. Resultatstyrningen av de regionala konstkommissionerna överförs från undervisningsministeriet till centralkommissionen för konst. Cirka trettio tjänsteinnehavare, som nu arbetar vid de regionala konstkommissionerna, övergår till centralkommissionen för konst. Ändringen inverkar inte på länskonstnärerna, som också framdeles står i arbetsavtalsförhållande till en regional konstkommission.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2008 och avses bli behandlad i samband med den. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2008.

Ytterligare information:
- regeringsrådet Tuula Lybeck, (undervisningsministeriet), tfn. (09) 160 76910

 
Tillbaka till toppen