Hoppa till innehåll

Budgeten för 2025: Regeringen vill trygga gränsövervakningen och ingripa i gäng- och ungdomsbrottslighet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 14.07
Pressmeddelande

Regeringen föreslår sammanlagt 2,2 miljarder euro under inrikesministeriets huvudtitel i budgeten för 2025. Nivån på förvaltningsområdets anslag minskar med 372 miljoner euro jämfört med i år. De största nya tillägg som regeringen föreslår är 11 miljoner euro för polisen och 6 miljoner euro för Gränsbevakningsväsendet. Genom tilläggen svarar man på förändringarna i omvärlden och säkerhetsläget.

Regeringen överlämnade budgetpropositionen för 2025 till riksdagen den 23 september. Riksdagen beslutar om budgeten i december.

Av anslagen under huvudtiteln är andelen för polisväsendet (inklusive Skyddspolisen) 47 %, andelen för Gränsbevakningsväsendet 20 %, andelen för invandringen 15 %, andelen för räddningsväsendet och Nödcentralsverket 5 %  och andelen för förvaltningen 13 %.

 Välfärdsområdenas räddningsväsende finansieras som en del av den icke-öronmärkta finansieringen för välfärdsområdena under finansministeriets huvudtitel.

Produktivitetsfrämjande åtgärder enligt regeringsprogrammet och omkostnadsbesparingar som bestämdes våren 2024 har riktats till förvaltningsområdet till ett belopp av sammanlagt 26,8 miljoner euro.

Polisen får tilläggsresurser för bekämpning av gäng- och ungdomsbrottsligheten

Polisen föreslås få 5 miljoner euro för bekämpning av gatugängs- och ungdomsbrottsligheten. Detta är ett tillägg utöver det permanenta tillägg på 5 miljoner euro som tidigare beviljades för förebyggande och bekämpning av ungdomsbrottsligheten, vilket betyder att polisen har 10 miljoner euro till sitt förfogande 2025 för att effektivt ingripa i den oroväckande ökningen av gatugängs- och ungdomsbrottsligheten.

För genomförandet av åtgärdsprogrammet mot ungdoms- och gängbrottslighet, som samordnas av justitieministeriet, anvisades det dessutom i rambeslutet från i våras ett permanent tillägg på 2 miljoner euro, varav polisens andel är 650 000 euro och inrikesministeriets andel 280 000 euro.

Skolpolisverksamheten stärks med ett tillägg på 2 miljoner euro. I budgeten för 2024 fick skolpolisverksamheten ett tillägg på 0,2 miljoner euro, så det är fråga om en betydande ytterligare satsning nästa år.

För utredning av ekonomiska brott och förbättring av kompetensen i samband med den i synnerhet på nätet samt för bekämpning av ekonomisk brottslighet anvisas ett tillägg på 3,5 miljoner euro.

Regeringens proposition som gäller slopande av medlingen i fall av våld i nära relationer medför en utgiftsökning i rättskedjan, vilket har beaktats som ett tillägg på 589 000 euro till polisen.

Satsningar på Gränsbevakningsväsendets prestationsförmåga

Gränsbevakningsväsendet får ett tillägg på 6 miljoner euro som riktas till nödvändiga brådskande materielanskaffningar. Genom anskaffningarna upprätthålls den fordons- och övervakningsmateriel och materiel för ledningssystem som används vid patrullering vid östgränsen och på östra havsområdet på en nivå som kvantitativt och kvalitativt sett är tillräcklig för att man ska kunna reagera på hoten mot gränssäkerheten. Genom tillägget stärks också cybersäkerheten vid Gränsbevakningsväsendet.

Beloppet av mottagningspenning och brukspenning sänks

För migrationsförvaltningen anvisas cirka 196 miljoner euro mindre än i budgeten för 2024. Antalet personer som omfattas av mottagandet beräknas minska och på den grunden minskas anslaget med cirka 182,5 miljoner euro.

Den 1 augusti ändrades mottagningslagen så att mottagningspenningen och brukspenningen för personer som söker internationellt skydd, personer som får tillfälligt skydd och personer som är offer för människohandel och som inte har hemkommun sänktes. I budgetpropositionen har ändringen beaktats som ett avdrag på 1,3 miljoner euro.

Flyktingkvoten för 2025 föreslås vara 500 personer.

Mer information:
Antti Karila, ekonomi- och planeringsdirektör, tfn 0295 488 288