Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Nödcentralsverket fick betydande internationell utmärkelse

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 18.4.2013 8.41
Nyhet

Nödcentralsverkets pressmeddelande

Nödcentralsverket har belönats för förtjänstfullt arbete för effektiv nödscentralsverksamhet. Det internationella priset överräcktes till Nödcentralsverket i Riga, Lettland, sent på kvällen onsdagen 17.4.2013. Priset togs emot av Nödcentralsverkets direktör Martti Kunnasvuori.

Europeiska nödnummerorganisationen EENA (the European Emergency Number Association) belönar årligen personer och organisationer som har gjort betydande insatser eller uppnått utmärkta resultat i anslutning till nödnumret 112. Utmärkelser delades ut i åtta kategorier.

Enligt Olivier Paul-Morandin, EENA:s grundare och ordförande, höll toppen i tävlingen en strålande nivå.

– Jag hoppas att de hjältar som vi mötte i dag inspirerar oss alla i vårt arbete för ett allt tryggare samhälle, sade han i sitt tal.

Finland vann priset i kategorin nationellt nödcentralssystem (Outstanding National 112 System). Priset innebär att Finland för närvarande har det bäst genomförda systemet för produktion av nödcentralstjänster i Europa. Pristagaren utsågs utifrån en omröstning med de organisationer som svarar för nödcentralsverken i olika EU-länder, vilket ökar prisets betydelse.

Nyckeltalen för Finlands nödcentralsverksamhet talar för sig

Nödcentralsverksamheten i Finland är avancerat i en internationell jämförelse. Bland annat svarstiden för nödsamtal har varit på en utmärkt nivå i flera år. Finland är föregångare också när det gäller medborgarnas kunskaper om nödnumret, eftersom 96 procent av finländarna känner till nödnumret. Även säkerhetskampanjen 112-dagen är en finländsk innovation.

Den finländska nödcentralsverksamhetens kärna utgörs av den multiprofessionella myndighetsverksamheten, som utöver nödcentralerna även förverkligas bl.a. i myndighetsradionätverket VIRVE. Med de nya datatekniska och operativa lösningarna i framtiden intensifieras de finländska myndigheternas samarbete ytterligare, vilket stärker Finlands ställning som utvecklare av den hjälpande kedjan.

Nödcentralsverkets direktör Martti Kunnasvuori, som mottog priset, gav äran för priset till hela den hjälpande kedjan i Finland och till proffsen vid Nödcentralsverket.

– Utan aktivt samarbete mellan myndigheterna skulle den effektiva 112-verksamheten inte vara möjlig. Jag vill uttala ett särskilt tack till vår personal för det framstående utvecklingsarbete som våra experter gjort under de senaste tio åren för den finländska nödcentralsverksamhetens bästa. Detta är också en stor hedersbevisning för Finland, de styrande ministerierna och de politiska beslutsfattarna för att Finlands nödcentralsverksamhet är avancerad och välorganiserad i en internationell jämförelse. Den operativa verksamhetens nyckeltal tala för sig, säger Kunnasvuori.

– Det här är en bra utgångspunkt för det fortsatta utvecklandet och samarbetet både i Finland och internationellt.

Europeiska nödnummerorganisationen EENA

Europeiska nödnummerorganisationen EENA, the European Emergency Number Association, är en medborgarorganisation som grundades 1999 i Bryssel. Organisationens mål är att främja högklassiga 112-tjänster inom EU.

Till EENA hör över 600 företrädare för organisationer inom 112-verksamheten från 43 länder i Europa, tillsammans med teknikjournalister, internationella organisationer och 26 medlemmar i Europaparlamentet.

Ytterligare information:
Videoklipp om den finländska nödcentralsverksamheten som visades i prisceremonin:
http://youtu.be/XVGZ20ZMZO0
http://youtu.be/clZAj7APsY4

EENA 112 Awards 2013, förteckning över prismottagare (pdf)
EENA, 112 Awards-ceremonin 2013

Ytterligare information:

NÖDCENTRALSVERKET
Direktör, avdelningen för nödcentralstjänster, Marko Nieminen,
Växel: 071 4716 500, [email protected]

Direktör, avdelningen för styrning och framförhållning, Teemu Hassinen,
Växel: 071 4716 500, [email protected]

 
Tillbaka till toppen