Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Inrikesministeriets budgetförslag tryggar myndigheternas funktionsförmåga

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 13.8.2020 9.21 | Publicerad på svenska 13.8.2020 kl. 11.59
Pressmeddelande 88/2020

Inrikesministeriet föreslår ett anslag på sammanlagt 1,621 miljarder euro för sitt förvaltningsområde i statsbudgeten för 2021. Anslaget är cirka 92,6 miljoner euro större än i den ordinarie budgeten för 2020. Regeringsprogrammet för statsminister Marins regering har som mål att Finland ska vara en trygg rättsstat, att trygghetskänslan ska förstärkas och att säkerhetsmyndigheternas funktionsförmåga ska säkerställas. Dessa mål förverkligas med de anslag som föreslås under inrikesministeriets huvudtitel.

Av anslagen under huvudtiteln är polisväsendets andel cirka 872 miljoner euro (54 procent), Gränsbevakningsväsendets andel cirka 275 miljoner euro (17 procent), räddningsväsendets och Nödcentralsverkets andel 82 miljoner euro (5 procent) och migrationens andel cirka 208 miljoner euro (13 procent).

Tilläggssatsningar på bekämpningen av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet

Utöver det anslag på 465 000 euro som ingår i programmet för bekämpning av grå ekonomi föreslås för polisen 1,2 miljoner euro för bekämpning av grå ekonomi och stärkande av utredningen av ekonomiska brott. Förslaget gör det möjligt att öka antalet utredare av ekonomiska brott och utveckla utredningen.

Tilläggsanslag för myndigheters lokaler och IKT-investeringar

I inrikesministeriets budgetförslag för 2021 betonas anslag för lokaler, IKT-system och investeringar. I förslaget ingår bland annat utveckling av Nödcentralsverkets, polisens och Migrationsverkets informationssystem, höjning av säkerhetsnivån och hyrorna för polisens lokaler samt avbetalning av det eftersatta underhållet för Gränsbevakningsväsendets fastigheter. De allt större lokalutgifterna minskar medlen för ämbetsverkens basverksamhet och inverkar negativt på personalen och på resultaten av myndigheternas verksamhet. Utan den föreslagna tilläggsfinansieringen kan kostnaderna för lokalprojekt och de höjda hyreskostnaderna inte täckas.

Verkställigheten av EU-rättsakter förutsätter ändringar i förvaltningsområdets informationssystem, för vilka det alltid bör anvisas full finansiering. Inom förvaltningsområdet finns dessutom flera informationssystem som är kritiska med tanke på verkställigheten av den nationella lagstiftningen, myndigheternas prestationsförmåga och utvecklandet av myndigheternas verksamhet. Det föreslås anslag även för dessa system.

Ytterligare information:

Kati Korpi, ekonomi- och planeringsdirektör, tfn 0295 488 513
Jussi Pyykkönen, minister Ohisalos specialmedarbetare, tfn 044 023 9149

 
Tillbaka till toppen