Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Inrikesministeriet ber Polisstyrelsen utreda tolkningen av lotterilagen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.6.2015 13.31
Pressmeddelande

Inrikesministeriet begär att Polisstyrelsen ska lämna en utredning om hur Polisstyrelsen tolkat lotterilagen i samband med sina beslut om förbud mot marknadsföring till penningspelsbolag samt Polisstyrelsens riktlinjer för marknadsföringen. Utredningen ska lämnas till inrikesministeriet senast den 18 juni 2015.

Polisstyrelsen har den 2 juni 2015 med stöd av lotterilagen fattat beslut genom vilka den förbjuder Veikkaus att marknadsföra penningspel vid kassorna på försäljningsställen och Penningautomatföreningen att bl.a. använda bild- eller videomaterial vid marknadsföringen av ett visst spel. Polisstyrelsen har förelagt de båda bolagen ett vite för den händelse att förbudet inte följs.

Inrikesministeriet svarar för styrningen av penningspelspolitiken och beredningen av lotterilagen. På grund av detta begär inrikesministeriet av Polisstyrelsen uppgifter om motiveringarna till besluten och riktlinjerna och om tolkningen av lotterilagen. Av Polisstyrelsen begärs dessutom en utredning om eventuella ändringar i omvärlden för penningspel och marknadsföring.

En reform av lotterilagen ska inledas vid inrikesministeriet. Reformen av lotterilagen baserar sig på det grundliga utredningsarbete som gjordes under den förra regeringsperioden och som gäller att utveckla lagstiftningen gällande penningspel. Tjänstemannaarbetsgruppen lämnade sitt förslag i mars och det fick ett brett parlamentariskt stöd. Arbetsgruppen föreslog bl.a. att Veikkaus Ab:s, Penningautomatföreningens och Fintoto Oy:s penningspelsverksamhet slås samman samt att tillsynen stärks och överförs från Polisstyrelsen till inrikesministeriet.

Ytterligare information

kanslichef Päivi Nerg, tfn 0295 418803

 
Tillbaka till toppen