Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

EU-ländernas ledare samordnade åtgärder för att begränsa coronapandemin

Statsrådets kommunikationsavdelning 29.10.2020 23.29
Pressmeddelande 690/2020
Kuva: EU

Torsdagen den 29 oktober diskuterade Europeiska rådets medlemmar olika sätt att effektivisera de gemensamma åtgärderna för att bekämpa coronapandemin. EU-ländernas stats- och regeringschefer fokuserade denna gång särskilt på frågor kring testning och vaccin. Mötet inleddes med att stats- och regeringscheferna skarpt fördömde terrorattackerna i Frankrike.

Europeiska rådets medlemmar konstaterade att smittläget åter håller på att förvärras snabbt. I regel är det medlemsländerna som ansvarar för åtgärderna för att begränsa pandemin. En intensiv samordning av åtgärderna och ett effektivt informationsutbyte spelar en viktig roll när det gäller att besegra pandemin, som berör alla medlemsländer.

”Samarbetet i anslutning till utvecklingen av snabbtester är ett bra exempel på vad vi inom EU kan göra för att förbättra medborgarnas säkerhet. Med tanke på EU:s gemensamma åtgärder är det också viktigt med ömsesidigt erkännande av testerna och enhetliga testmetoder”, sade statsminister Sanna Marin.

Under torsdagens videokonferens behandlade EU-ländernas ledare också EU:s gemensamma projekt för framtagande av vaccin. De konstaterade att det är medlemsländerna som beslutar om vaccination av befolkningsgrupper, och därför ska länderna göra upp nationella vaccinationsstrategier innan vaccin kan tas i bruk.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen