Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ministerutskottet diskuterade lärdomarna av coronapandemin och utvecklingen av handelspolitiken

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.3.2021 11.35 | Publicerad på svenska 19.3.2021 kl. 14.52
Pressmeddelande 180/2021

Vid sitt möte fredagen den 19 mars behandlade EU-ministerutskottet en översikt över lärdomar av coronakrisen på EU-nivå och kommissionens meddelande om utvecklingen av EU:s handelspolitik.

EU agerar på många nivåer för att bekämpa coronakrisen. Samtidigt har man på EU-nivå inlett en diskussion om beredskapen inför eventuella framtida hälsokriser. I februari fick kommissionen i uppdrag av Europeiska rådet att före juni utarbeta en rapport om erfarenheterna av coronapandemin hittills. Avsikten är att i höst föreslå fortsatta åtgärder utifrån rapporten.
Det är viktigt att beakta att nästa kris i EU eller i världen inte nödvändigtvis är en hälsokris. Centrala frågor är bland annat försörjningsberedskapen, de gemensamma upphandlingsprocesserna, beslutsförmågan och undantagsförfarandena vid gränserna i krissituationer.

EU-ministerutskottet fastställde Finlands preliminära ståndpunkter i fråga om det meddelande med riktlinjer för EU:s handelspolitik som kommissionen offentliggjorde i februari. Enligt kommissionen bör EU:s handelspolitik vara öppen, hållbar och bestämd och styras av begreppet ”öppet strategiskt oberoende”. I meddelandet betonas bland annat handelspolitikens roll när det gäller att främja EU:s utrikespolitiska mål och en grön och digital omställning. Genomförandet och ikraftsättandet av handelsavtal betonas, men meddelandet innehåller inga nya geografiska initiativ. I stora drag överensstämmer meddelandet med Finlands mål. Avsikten är att rådets slutsatser i frågan ska antas i maj.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande möten:

  • utrikesrådet den 22 mars
  • den informella videokonferensen med ministrarna med ansvar för konkurrenskraftsfrågor (inre marknaden, industri) den 22 mars
  • jordbruks- och fiskerådet den 22–23 mars
  • videokonferensen med ministrarna med ansvar för EU-frågor den 23 mars.

Huvudtemat för utrikesministrarnas möte är Turkiet. Ministrarnas diskussion ska ge underlag för Europeiska rådets kommande möte.

Ministrarna med ansvar för konkurrenskraftsfrågor ska under sitt informella möte föra en politisk diskussion kring temat ”strategiskt oberoende i ett öppet EU”. Dessutom presenterar kommissionen sitt meddelande om EU:s digitala decennium, som offentliggjordes den 9 mars.

Jordbruks- och fiskerådet ska diskutera reformpaketet för den gemensamma jordbrukspolitiken. Dessutom ska ministrarna diskutera beredskapen avseende åtgärder för skydd mot växtskadegörare som hotar jordbruket, användningen av biologiska bekämpningsmedel (makroorganismer) mot växtskadegörare samt processen för utarbetande och godkännande av strategiska planer för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Ministrarna med ansvar för EU-frågor ska bereda Europeiska rådets marsmöte utifrån ett utkast till slutsatser. Huvudteman för Europeiska rådets möte är samordningen av insatserna mot covid-19 samt inre marknaden, industripolitik, digitalisering och ekonomi. Dessutom ska EU-ministrarna diskutera den europeiska planeringsterminen 2021 och förberedelserna inför konferensen om Europas framtid.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen