Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Europaministrarna förberedde Europeiska rådets decembermöte och diskuterade brexitläget

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.12.2020 18.03 | Publicerad på svenska 9.12.2020 kl. 10.39
Pressmeddelande 770/2020

Huvudteman för videokonferensen med ministrarna med ansvar för EU-frågor den 8 december var förberedelser inför Europeiska rådets kommande möte samt en översikt över förhandlingsläget när det gäller de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien. Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen representerade Finland vid mötet.

Ministrarna diskuterade utkastet till Europeiska rådets slutsatser. EU-ländernas ledare samlas i Bryssel den 10–11 december för att diskutera coronaåtgärder, skärpning av EU:s utsläppsmål, säkerhet och yttre förbindelser. Den 11 december samlas ledarna också till ett eurotoppmöte.

Finland understöder EU:s gemensamma kraftiga insatser mot coronaviruset. Finland understöder också en skärpning av EU:s utsläppsminskningsmål för 2030 till minst 55 procent jämfört med 1990 års nivå. Inom området för inre säkerhet måste man förutse och utveckla myndigheternas förutsättningar att bemöta föränderliga säkerhetshot. Det centrala är att bekämpa gränsöverskridande brottslighet, såsom terrorism. När det gäller yttre förbindelser bör EU reagera kraftfullt och målmedvetet på Turkiets åtgärder som destabiliserar situationen i östra Medelhavet. De diplomatiska ansträngningarna för att hitta lösningar måste fortsätta.

Ministrarna diskuterade också läget i fråga om förhandlingarna om förbindelserna mellan EU och Storbritannien. Chefsförhandlare Michel Barniers strategi fick enhälligt stöd av medlemsländerna. Övergångsperioden löper i vilket fall som helst ut den 31 december 2020 och kan inte längre förlängas. Förhandlingarna bör slutföras inom de närmaste dagarna, om man vill att ett avtal ska träda i kraft före utgången av året.

”Vi vill få till stånd ett avtal, men inte till vilket pris som helst. Tiden håller på att rinna ut. Vi måste förbereda oss på alla alternativ, också ett avtalslöst tillstånd”, säger minister Tuppurainen.

Det tyska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd gav ministrarna en översikt över kommissionens, rådets och Europaparlamentets gemensamma planering av lagstiftningsarbetet. De tre institutionerna har för första gången utbytt synpunkter på de huvudsakliga målen för och prioriteringarna i lagstiftningsarbetet under hela mandatperioden 2019–2024.

Vid mötet presenterade kommissionen också EU:s handlingsplan för demokrati. Handlingsplanen är ett led i kommissionens mål att skydda och stärka den europeiska demokratin. Finland välkomnar EU:s handlingsplan för demokrati och framhåller vikten av ett brett perspektiv på stärkandet av demokratin. Demokrati, rättsstatsprincipen och de grundläggande fri- och rättigheterna är sammanlänkade, beroende av varandra och ömsesidigt förstärkande.

I rådskonstellationen allmänna rådet företräds medlemsländerna i huvudsak av sina ministrar med ansvar för EU-frågor. Allmänna rådet ansvarar bland annat för förberedelserna inför Europeiska rådets möten. Det ansvarar också för flera tvärpolitiska områden, till exempel förhandlingarna om budgetramen och EU:s utvidgning. Dessutom behandlar rådet frågor som rör rättsstatsprincipen.

Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 476 och 0295 160 995, och Emilia Tervonen, specialmedarbetare (pressrelationer), tfn 0295 161 035, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen