Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Europaministrarna förbereder Europeiska rådets oktobermöte och diskuterar rättsstatssituationen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 12.10.2020 14.00 | Publicerad på svenska 12.10.2020 kl. 14.40
Pressmeddelande 638/2020

EU:s ministerråd för allmänna frågor sammanträder i Luxemburg tisdagen den 13 oktober. Rådet förbereder Europeiska rådets möte den 15–16 oktober, håller sin årliga rättsstatsdialog och får en lägesrapport om förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen representerar Finland vid mötet.

Allmänna rådet ska diskutera utkastet till Europeiska rådets slutsatser. Teman för Europeiska rådets möte i oktober är förbindelserna mellan EU och Storbritannien, klimatförändringen, de yttre förbindelserna och kampen mot coronaviruset. Finland anser det vara viktigt att beslut om skärpning av EU:s klimatmål för 2030 fattas så snart som möjligt och att EU kan rapportera om sitt skärpta klimatmål till FN före utgången av året.

Allmänna rådet får höra EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan Michel Barnier informera om läget i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Europeiska rådet har för avsikt att ta ställning till frågan i sina slutsatser. För närvarande finns det inget behov att ändra Finlands och EU:s ståndpunkter.

Det tyska ordförandeskapet ger vid tisdagens möte en lägesrapport om behandlingen av budgetramen och återhämtningspaketet. Finland anser att man i det fortsatta arbetet noggrant bör följa slutsatserna från Europeiska rådets möte i juli och behandla de viktigaste frågorna med anknytning till budgetramen som en enda helhet. Det är viktigt att ta fram en effektiv rättsstatsmekanism som villkor för finansieringen.

Allmänna rådet håller sin årliga rättsstatsdialog utifrån kommissionens första rapport om rättsstatsprincipen. Kommissionens årliga granskningscykel och rapporten inom ramen för den är en betydande reform som möjliggör effektivare verksamhet. Rapporten om rättsstatsprincipen skapar en solid grund för bedömning av rättsstatssituationen i medlemsstaterna och för rådets diskussion om rättsstatssituationen i EU.

”Rättsstatsprincipen är en av den moderna demokratins viktigaste hörnstenar. Kommissionens nya rapport om rättsstatsprincipen är en viktig del av EU:s verktygslåda för rättsstatsprincipen. Jag är glad över att vi nu för första gången får diskutera den i rådet. Det här är en av de frågor vi arbetade för under Finlands ordförandeskap i Europeiska unionens råd”, säger minister Tuppurainen.

Avsikten är också att anta rådets rekommendation om en samordnad strategi för inskränkningar i den fria rörligheten med anledning av coronakrisen. Finland stöder målet att samordna medlemsstaternas åtgärder och informera om dem tydligt på EU-nivå. Det är viktigt att EU-åtgärderna inte begränsar en medlemsstats möjlighet att vid behov införa striktare begränsningar än andra medlemsstater, om det är nödvändigt för att trygga folkhälsan och samhällets funktion.

I allmänna rådet företräds medlemsstaterna i huvudsak av sina ministrar med ansvar för EU-frågor. Allmänna rådet ansvarar bland annat för förberedelserna inför Europeiska rådets möten. Det ansvarar också för flera tvärpolitiska områden, till exempel förhandlingarna om budgetramen och EU:s utvidgning. Dessutom behandlar rådet frågor som rör rättsstatsprincipen.

Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 476, och Pilvi-Elina Kupias, specialmedarbetare, tfn 0295 160 995, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen