Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Europeiska rådet skyndade på distributionen av vaccin

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.1.2021 23.59 | Publicerad på svenska 22.1.2021 kl. 12.51
Pressmeddelande 36/2021

Vid sin videokonferens torsdagen den 21 januari drev Europeiska rådets medlemmar på ökad tillverkning och distribution av coronavaccin. EU-ländernas ledare framhöll också behovet att effektivt förhindra spridningen av nya, mer smittsamma virusvarianter. Statsminister Sanna Marin företrädde Finland vid mötet.

Det mest brådskande enligt Europeiska rådet är att införa nya vaccin och skynda på vaccinationerna. I unionen har man hittills godkänt två vaccin och förhandlat fram avtal om ytterligare fyra.

”Kommissionen måste använda allt sitt inflytande för att se till att tillverkningen och distributionen av vaccin ska fungera bättre. Det är också mycket viktigt att det tredje vaccinet, som enligt vår kännedom redan finns i lager, blir godkänt i snabb takt”, sade statsminister Marin.

Finland stöder tanken att ta fram ett gemensamt eller kompatibelt vaccinationsintyg, som också diskuterades vid mötet. I diskussionen framhävdes vikten av att utvecklingsarbetet fortsätter på teknisk nivå.
Begränsning av gränsövergångar och ökad testning är av avgörande betydelse när det gäller att förhindra att nya, mer smittsamma virusvarianter sprider sig till exempel till Finland, där de ännu inte har påträffats i större utsträckning.

Statsminister Marin påpekade också att coronapandemin inte är över förrän viruset har besegrats överallt i världen. Därför stöder Finland tanken att vaccin som blir över i EU erbjuds åt närområden och andra tredjeländer.
Europeiska rådets ordförande Charles Michel konstaterade i sin sammanfattning att man vid mötet nådde samförstånd om budskapet att frige Aleksej Navalnyj.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli
 

 
Tillbaka till toppen