Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Tutkimus- ja innovaationeuvosto käsitteli geopoliittisen tilanteen yhteyttä ja vaikutuksia tutkimus- ja innovaatiotoimintaan

opetus- ja kulttuuriministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.9.2021 9.36
Tiedote 534

Tutkimus- ja innovaationeuvosto keskusteli kokouksessaan 22. syyskuuta geopoliittisen tilanteen yhteydestä ja vaikutuksista Suomen tutkimus- ja innovaatioympäristöön. Lisäksi neuvosto sai katsauksen kesäkuussa asetetun parlamentaarisen TKI-työryhmän työhön.

Geopoliittisen tilanteen heijastumisesta suomalaiseen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan alustivat johtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sekä päällikkö Antti Pelttari Suojelupoliisista. Kumpikin alustaja korosti, että tiede-, teknologia- ja innovaatioyhteistyön kaikkiin osiin kohdistuu vaikuttamisyrityksiä.

Neuvoston keskustelussa korostui, ettei sisäänpäin kääntyminen ole Suomen kaltaiselle maalle vaihtoehto. Tieteen vapautta tulee tukea aktiivisella otteella. Kansainvälisessä TKI-yhteistyössä on panostettava strategisten riskien ymmärtämiseen ja yhteistyökumppaneiden taustatahojen selvittämiseen. 

Parlamentaarisen TKI-työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen alusti työryhmän työn edistymisestä. Työryhmä on luonut yhteisen tilannekuvan suomalaisen TKI-järjestelmän nykytilanteesta, keskustellut järjestelmän kehittämisen periaatteista sekä käynnistänyt pitkäjänteisen t&k-rahoituksen mahdollistavien vaihtoehtojen tarkastelun.

Tutkimus- ja innovaationeuvosto korosti työryhmän työn keskeistä merkitystä, jotta tavoite t&k-rahoituksen 4 prosentin bruttokansantuoteosuudesta voidaan saavuttaa. Neuvoston keskustelussa korostui osaamisen strateginen merkitys Suomelle tulevaisuuden kestävän kasvun lähteenä. Tutkimus- ja innovaationeuvoston ja parlamentaarisen TKI-työryhmän vuorovaikutusta jatketaan työryhmän työn myöhemmissä vaiheissa.

Lisätietoja: pääministerin talouspoliittinen erityisavustaja Joonas Rahkola, p. 0295 160 998 ja johtaja Erja Heikkinen, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 101

 
Tillbaka till toppen