Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Regeringens lägesrapport 23.3 om kommunerna

FinansministerietJustitieministerietStatsrådets kommunikationsavdelningUndervisnings- och kulturministeriet
23.3.2020 14.03
Nyhet

Kommunminister Sirpa Paatero gick igenom regeringens lägesrapport om coronavirussituationens konsekvenser inom kommunsektorn. Paatero betonade att bedömningen av undantagstillståndets ekonomiska konsekvenser beror på hur länge situationen varar. Finansministeriet följer situationen aktivt och utvecklingen av kommunernas ekonomiska konsekvenser utvärderas i samarbete med kommunerna.

Regeringen bereder ekonomiska åtgärder för kommunerna i rätt tid. Helhetsbedömningen påverkas bland annat av att kommunernas inkomster minskar i takt med att utgifterna ökar. 

”Kommunerna behövs nu i förtrupperna för att bekämpa den olägenhet som koronan orsakar människorna, men också med tanke på ekonomin”, sade minister Paatero.

Undervisningsminister Li Andersson deltog i lägesrapporten för att svara på frågor som gäller ordnandet av småbarnspedagogik och undervisning i årskurserna 1 –3. Kanslichef Pekka Timonen från justitieministeriet besvarade frågorna om införande av eventuella begränsningar i rörelsefriheten.

Tillbaka till toppen