Hoppa till innehåll

Minister Tuppurainen: Utdelning från statsägda bolag behövs för att finansiera välfärdsstaten

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.10.2020 11.25 | Publicerad på svenska 8.10.2020 kl. 14.02
Pressmeddelande 629
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen

Coronaviruspandemin återspeglas på många sätt i de statsägda bolagen och därigenom också i den avkastning som staten får av bolagen.

”Inkomsterna i budgetpropositionen för nästa år uppgår till uppskattningsvis 2,086 miljarder euro. Naturligtvis är det bara en uppskattning, och inte förrän nästa år kan vi närmare analysera hur mycket utdelnings- och försäljningsinkomster som bolagen bidrar med till statsbudgeten”, konstaterade Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen vid remissdebatten om nästa års budget i riksdagen i dag.
 
”Utdelningar ingår som en naturlig del i ekonomin. De är ett resultat av lönsam affärsverksamhet och används till att finansiera inte bara statsbudgeten utan också bland annat finländarnas arbetspensioner. Jag anser det viktigt att de bolag som i dessa tider kan betala utdelning också gör det. I sista hand är det bolagens styrelser som bedömer om bolaget har råd att betala utdelning eller inte.”

Under normala förhållanden ser Tuppurainen ingen konflikt mellan arbetstillfällen och utdelning.

”Särskilt i kristider är det berättigat att kräva samhällsansvar av företag. Såväl utdelningen som arbetstillfällena är beroende av att affärsverksamheten är lönsam. Sanna Marins regering har vidtagit exceptionellt omfattande stimulansåtgärder för att säkerställa företagens förutsättningar för lönsam verksamhet under coronakrisen.”
 
I fråga om den statliga ankarägaren Solidium betonade Tuppurainen att bolagets uppgift är att stärka, stabilisera och försvara det inhemska ägandet i nationellt betydande företag.
 
”I synnerhet under coronakrisen, men också när läget återgår till det normala, bör Solidium ha goda förutsättningar att delta i tillskott av kapital till och eventuella andra finansieringsarrangemang i de företag som det äger. I regel redovisar Solidium all utdelning till staten.”
 
”Statens bolagsinnehav utgör en betydande del av vår gemensamma nationalförmögenhet. Vi klarar oss igenom coronakrisen med hjälp av ett gott, starkt samarbete också inom ägarpolitiken. Var och en bör känna till sin egen roll och komma ihåg vårt gemensamma mål om en hållbar tillväxt”, konstaterade Tuppurainen.

Ytterligare information: Tino Aalto, specialmedarbetare, tfn 050 436 9188 
Förfrågningar om intervjuer med minister Tuppurainen: Emilia Tervonen, specialmedarbetare, tfn 050 552 0676
 

Tillbaka till toppen