Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny

Statsminister Rinne värd för självständighetsfest för hundratals barn

Statsrådets kommunikationsavdelning 7.11.2019 13.19
Pressmeddelande 579
kuvituskuva lastenjuhlista vuodelta 2018. Kuvassa lapsia ja ilmapalloeläimiä tekevä aikuinen.

På självständighetsdagens afton den 5 december står statsminister Antti Rinne värd för en självständighetsfest för Finlands barn. Till festen i Ständerhuset har det bjudits in hundratals tioåringar från olika håll i Finland – två från varje kommun.

Festen inleds med att statsminister Rinne skakar hand med alla barn och önskar dem välkomna på festen. Efter den festliga inledningen ordnas det en rad roliga programpunkter för gästerna.

Självständighetsfesten för Finlands barn ordnades första gången 2017 för att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum.

Temat för årets fest är ”Finland i världen och världen i Finland”.

”Det är en glädje att jag som statsminister för första gången får stå värd för denna fest för barn från Finlands varje kommun. Jag ser fram emot att få höra vilka saker i Finland som gör barnen stolta över sitt hemland. En av statsministerns viktigaste uppgifter är att göra den finländska välfärdsstaten ännu bättre, särskilt för barnen, som är vår framtid”, säger statsminister Rinne.

”Festtraditionen är ett fint sätt att låta barnen fira Finland. Glädje, lek och delaktighet har en framträdande roll på barnens fest. Självständighetsfesten lägger också fokus på barnens rättigheter, och på det faktum att barnen är medborgare som har viktiga synpunkter som de vill föra fram för oss vuxna”, konstaterar Mannerheims Barnskyddsförbunds generalsekreterare Milla Kalliomaa.

Självständighetsfesten för Finlands barn planeras och genomförs i samarbete med Mannerheims Barnskyddsförbund och Barnombudsmannens byrå.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, produktionschef, tfn 0295 160 220, och Heta-Leena Sierilä, kommunikationschef, tfn 040 588 8589, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen