Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Det nordiska statsministermötet fokuserade på klimatfrågor och samarbete

Statsrådets kommunikationsavdelning 20.8.2019 18.26 | Publicerad på svenska 21.8.2019 kl. 17.01
Pressmeddelande 406
Pohjoismaiset pääministerit ja liittokasleri Merkel tiedotustilaisuudessa Reykjavikissa

I debatten mellan de nordiska statsministrarna i Reykjavik i dag prioriterades klimatet, demokratin och framtidens arbete. Det världspolitiska läget och behovet av multilaterala åtgärder återspeglades i diskussionerna.

Tisdagen den 20 augusti undertecknade statsministrarna på initiativ av Island tillsammans med de verkställande direktörerna för fjorton nordiska storföretag en klimatdeklaration. De deltagande företagen förbinder sig att ta in FN:s globala mål för hållbar utveckling i sina affärsplaner.

I mötet deltog även Tysklands förbundskansler Angela Merkel. I diskussionerna med förbundskansler Merkel kom man överens om att Norden och Tyskland intensifierar samarbetet bland annat då det gäller att motverka klimatförändringen, främja hållbar utveckling och demokrati.

Statsminister Antti Rinne betonade vikten av det nordiska samarbetet och sade att det bör värnas och utvecklas.

"Tillsammans med nordiska kolleger känns det alltid hemtrevligt. Jag har sagt att de nordiska länderna är som fyra rum och kök. Rummen kan vara olika inredda, men tillsammans bildar de ett hem. Den här gången har vi med oss också Tysklands förbundskansler Merkel, och diskussionerna med henne har varit synnerligen nyttiga med tanke på framtiden. Jag är nöjd över vårt allt tätare samarbete till exempel för att bekämpa klimatförändringen,” sade han.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare, tfn 050 421 0422, Dimitri Qvintus, specialmedarbetare, tfn 050 477 7362, och Päivi Anttikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 536 4821, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen