Statsrådet och ministerierna Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

De nordiska statsministrarna diskuterade konkreta klimatåtgärder vid sitt möte och med ungdomar

Statsrådets kommunikationsavdelning 30.10.2019 20.40 | Publicerad på svenska 31.10.2019 kl. 11.30
Pressmeddelande 569/2019
Pohjoismaiset pääministerit Tukholmassa yhdessä Färsaarten, Grönlannin ja Ahvenanmaan päämiesten kanssa.

De nordiska statsministrarna sammanträdde på onsdagen i Stockholm tillsammans med regeringsledarna från Färöarna, Grönland och Åland samt Nordiska ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäki. Mötet fokuserade på det nordiska klimatsamarbetet och konkreta klimatåtgärder. Diskussionen om klimatfrågor fortsatte när statsministrarna träffade ungdomar från olika nordiska länder.

”Vi hade en mycket bra diskussion med de unga. Vi talade mycket om att vi måste se till att alla får vara med. Det är möjligt genom att vi värnar om social rättvisa. Jag berättade också om Finlands klimatpolitik. Vi måste stärka människors tro på att bekämpandet av klimatförändringar inte är rätt lösning bara med tanke på klimatet och vår planets framtid, utan det är också ekonomiskt lönsamt. Finlands och finländarnas spetskompetens gör det möjligt för oss att erbjuda lösningar som skapar nytt arbete och ekonomisk tillväxt”, sade statsminister Antti Rinne.

Som ett konkret exempel lyfte statsminister Rinne fram samarbetet mellan de nordiska högskolorna när det gäller att finna åtgärder för att bekämpa klimatförändringar.

Statsminister Rinne konstaterade också att alla ministerier i Finland bereder åtgärder för att klimatmålen ska kunna nås. Regeringen behandlar dem och klimatåtgärderna som helhet vid sitt klimatmöte i januari 2020.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, Dimitri Qvintus, specialmedarbetare (pressrelationer), tfn 050 574 0956, och Päivi Paasikoski, statsrådets biträdande kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen