Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Rådet för bedömning av lagstiftningen: Utkastet till lag om ändring av lagen om statens pensionsfond uppfyller kraven i anvisningen om konsekvensbedömning av lagförslag

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.12.2021 13.19 | Publicerad på svenska 18.2.2022 kl. 10.50
Nyhet

Rådet för bedömning av lagstiftningen har lämnat utlåtande till finansministeriet om ett utkast till regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens pensionsfond. Konsekvenserna har behandlats grundligt i utkastet till proposition och utkastet uppfyller kraven i anvisningen om konsekvensbedömning av lagförslag.

Utkastet är skrivet på ett gott standardspråk och det väsentliga presenteras koncist i utkastet. De figurer som används i propositionen gör det enklare att förstå konsekvensbedömningen. Även alternativ har bedömts.

I utkastet till proposition presenteras konsekvensbedömningen i sin helhet i avsnittet De huvudsakliga konsekvenserna. Detta är godtagbart, eftersom de väsentliga konsekvenserna är koncentrerade endast till några få typer av konsekvenser. I utkastet till proposition identifieras de väsentliga typer av direkta konsekvenser som propositionen kan ha. Perspektivet i konsekvensbedömningen betonar fondens primära uppgift och statsbudgeten. 

Utlåtandet av rådet för bedömning av lagstiftningen gäller regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om statens pensionsfond (finansministeriets projekt VM008:00/2019).

Rådet för bedömning av lagstiftningen anser att utkastet till regeringens proposition uppfyller kraven i anvisningen om konsekvensbedömning av lagförslag. 

Ytterligare information: Leila Kostiainen, ordförande för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 0400 805 417 och Annika Collin, specialsakkunnig, sekretariatet för rådet för bedömning av lagstiftningen, tfn 046 923 1001
 

 
Tillbaka till toppen