Hoppa till innehåll

Staten förbereder kapitalisering av Finavia

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.10.2020 9.01 | Publicerad på svenska 22.10.2020 kl. 12.53
Pressmeddelande 665

Statsrådets finanspolitiska ministerutskott har beslutat att förorda att man av riksdagen begär bemyndigande för kapitalisering av statens flygplatsbolag Finavia med 350 miljoner euro. Kapital behöver tillföras för att svara på coronakrisen och trygga bolagets framtid.

Finska staten som ansvarsfull ägare förbereder en kapitalisering av bolaget med 350 miljoner euro för att stärka bolagets finansiella ställning. Finanspolitiska ministerutskottet har förordat att man av riksdagen begär bemyndigande att tillföra Finavia kapital i samband med budgeten för 2021.

Bolaget behöver ytterligare kapitalisering på grund av den drastiska nedgången i antalet flygresor till följd av coronaviruset. Efter att pandemin bröt ut har cirka 90 procent färre passagerare än året innan rest via Finavias flygplatser. Både internationella och inrikes flygförbindelser är nödvändiga för den finländska samhällsekonomin.

”Coronakrisen håller på att få långvariga följder för den globala flygtrafiken. Antalet passagerare på Finavias flygplatser har rentav rasat och väntas tyvärr inte snabbt återgå till samma nivå som före pandemin. Staten som långsiktig ägare vill utveckla Finavias konkurrenskraft och på så sätt säkerställa att det också i framtiden finns förutsättningar för goda nationella och internationella flygförbindelser i hela Finland”, säger ministern med ansvar för statens ägarstyrning Tytti Tuppurainen.

Staten har ett strategiskt intresse i ägandet av Finavia. I överensstämmelse med intresset har bolaget till uppgift att säkerställa utbudet av nationella och internationella flygförbindelser genom att utveckla och driva Finlands flygplatsnät.

Finavia genomför som bäst ett omfattande utvecklingsprogram, som omfattar till exempel ett projekt för utvidgning av Helsingfors-Vanda flygplats och utvecklingsinvesteringar i flygplatserna i Lappland. Det är ändamålsenligt att utvecklingsprogrammet slutförs trots att antalet passagerare minskat till följd av pandemin. Man räknar med att resandet på lång sikt kommer att återgå till samma nivå som före pandemin, och investeringen skapar möjligheter för en ansvarsfull ökning av flygtrafiken efter krisen.

Ytterligare information: Tino Aalto, specialmedarbetare, [email protected], tfn 050 436 9188, Kimmo Viertola, avdelningschef, [email protected], tfn 0295 160 026, och Minna Pajumaa, finansråd, [email protected], tfn 0295 160 147
 

Tillbaka till toppen