Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Pääministeri Marin osallistuu EU-johtajien videokokoukseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.2.2021 12.55
Tiedote 108/2021

Pääministeri Sanna Marin osallistuu 25. ja 26. helmikuuta järjestettävään Eurooppa-neuvoston jäsenten epäviralliseen videokokoukseen. Kokouksen aiheita ovat EU:n toimet koronapandemiassa, terveysuhkiin varautuminen, turvallisuus ja puolustus sekä unionin suhde eteläiseen naapurustoonsa. 

Suomi kannattaa EU:n yhteisiä vahvoja toimia, joilla estetään koronapandemian kiihtyminen uudelleen sekä erityisesti herkemmin tarttuvien virusmuunnosten leviäminen. Keskeisiä keinoja ovat tehokas testaus ja tartunnanjäljitys, virusmuunnosten löytämisen tehostaminen sekä tartuntojen leviämisen estämiseen kohdennetut paikalliset ja alueelliset torjuntatoimet. Suomi katsoo, että rokotteiden toimitusta jäsenmaihin pitää vauhdittaa, ja tukee komission toimia tuotannon lisäämiseksi Euroopassa. Suomi kannattaa myös tietojenvaihdon, poikkihallinnollisen yhteistyön ja koordinaation edistämistä ja tehostamista nykyisten rakenteiden puitteissa.

Koronapandemia on osoittanut EU-maiden yhteistyön ja koordinaation tarpeen terveyskriisien aikana. Suomi katsoo, että on tärkeää vahvistaa unionin kykyä vastata ja varautua rajat ylittäviin terveysuhkiin. Kansainvälisten terveyskriisien ehkäisyä, valmiutta, valvontaa ja torjuntaa sekä hätätilanteiden koordinointia pitää tehostaa EU:n tasolla. Suomi kannattaa nykyistä toimivallanjakoa terveyspolitiikan alalla.

Suomi tukee EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamista ja kehittämistä. EU:n tulee kyetä edistämään arvojaan ja etujaan määrätietoisesti ja tarvittaessa toimimaan myös itsenäisesti. Vahva Eurooppa on myös vahva kumppani. Suomi katsoo, että kumppanuudet kuten yhteistyö Naton ja YK:n kanssa sekä transatlanttinen yhteistyö ovat keskeisiä turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kannalta. Kriisinhallinnan tehostamisessa on kyse rauhan ja vakauden edistämisestä ja EU:n uskottavuuden vahvistamisesta. Suomelle on tärkeää Euroopan suojelu ja jäsenmaiden keskinäinen solidaarisuus. EU:n kriisinsietokyvyn vahvistamiseksi on huomioitava laajasti turvallisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten hybridiuhat sekä uudet teknologiat ja huoltovarmuus.

Suomi tukee EU:n eteläistä naapurustoa koskevien tavoitteiden päivittämistä ja korostaa naapuruuspolitiikan toimeenpanoon osallistuvien maiden poliittisen sitoutumisen tärkeyttä. EU:n arvojen, kuten ihmisoikeudet, sukupuolten välinen tasa-arvo, hyvä hallinto ja oikeusvaltioperiaate on jatkossakin oltava naapuruspolitiikan keskiössä.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

 
Tillbaka till toppen