Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Finlands och Estlands regeringar kom överens om att fördjupa sitt samarbete

Valtioneuvoston viestintäosasto 7.5.2018 18.15
Pressmeddelande 237/2018

Finland och Estland fördjupar sitt samarbete för att främja trafik och transport, digitalt samarbete, kulturella kontakter och EU:s hållbara tillväxt. Både Finland och Estland anser exempelvis att den tunnel som planeras mellan länderna skulle ha positiva effekter som syns ännu långt in i framtiden.

Mötet mellan Finlands och Estlands regeringar i Tallinn måndagen den 7 maj var den första i ländernas historia. Det historiska jubileumsmötet var också första gången Finlands regering reste utomlands för att sammanträda med ett annat lands regering. Mötet i Tallinn var ett led i ländernas 100-årsjubileer.

Finland och Estland bygger ”broar”

Vid jubileumsmötet kom regeringarna överens om flera konkreta åtgärder för att stärka den ekonomiska och kulturella utvecklingen i Finland och Estland. Eftersom två små länder tillsammans kan åstadkomma mer än på egen hand, ska de fysiska och digitala förbindelserna mellan länderna utvecklas genom att förbättra trafik- och energinäten och det digitala utbytet av information. Länderna ökar också sin gemensamma kulturexport och underlättar det internationella marknadsföringssamarbetet inom utbildningssektorn.

Finland och Estland försöker också stärka den ekonomiska tillväxten med stöd från EU. Länderna kom överens om att arbeta allt närmare ihop för att stärka EU:s hållbara tillväxt bland annat genom att främja handel, cirkulär ekonomi, den digitala agendan för Europa och den inre marknadens funktion.

I sitt anförande vid jubileumsmötet konstaterade statsminister Juha Sipilä att samarbetet mellan Finland och Estland redan nu fungerar som en bra modell för utvecklandet av hela EU:s inre marknad.

”Vi har en fungerande inre marknad inom området, och vårt samarbete omfattar alla fyra friheter. Den här dagen har visat att det bilaterala samarbetet mellan våra länder fortfarande kan erbjuda våra företag affärsmöjligheter och underlätta våra medborgares vardag”, sade statsminister Sipilä.

”Jag ser också en ’bro’ mellan våra länders ordförandeskap i EU. Jag tackar Estland för ett väl utfört och resultatrikt arbete under ordförandeskapsperioden. Det gläder mig att se att ni lyckades blåsa nytt liv i det digitala Europa. Det här kommer säkert också att vara en av de viktigaste frågorna under Finlands ordförandeskap”, konstaterade statsminister Sipilä.

Gemensamt uttalande från jubileumsmötet mellan Finlands och Estlands regeringar (på finska)

Ytterligare information: Riikka Pakarinen, statsministerns specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen