Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny

Finland stöder flyktingkvinnors sysselsättning i Jordanien

Utrikesministeriet 10.9.2019 13.01 | Publicerad på svenska 10.9.2019 kl. 14.49
Pressmeddelande

Finland fortsätter att stödja FN:s jämställdhetsorganisations projekt i Jordanien. Syftet med projektet är att förbättra den ekonomiska utkomsten för kvinnor i sårbar ställning. Finlands stöd till projektets tredje fas åren 2019–2022 uppgår till två miljoner euro.

Projektet Eid-bi-Eid (”hand i hand” på svenska) genomförs av FN:s jämställdhetsorganisation UN Women. Det gagnar närmare 50 000 kvinnor i Jordanien. Projektet genomförs med stöd från flera biståndsgivare och dess totala budget för fyra år uppgår till cirka 30 miljoner euro.

Biståndet riktas till syriska flyktingkvinnor och jordanska kvinnor i sårbar ställning. Syftet med projektet är att stödja kvinnors sysselsättning genom att påverka Jordaniens nationella lagstiftning, erbjuda kvinnor sysselsättningsmöjligheter och hjälp med att hitta jobb i flyktinglägren och utanför dem samt att hjälpa offer för sexuellt våld.

”Att stödja flyktingkvinnors sysselsättning är ett viktigt led i stärkandet av kvinnors ekonomiska egenmakt. Det har långtgående verkningar på deras liv. Finland har varit en förkämpe för kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet, och nu fortsätter detta arbete”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Projektet syftar också till att förebygga våld mot kvinnor genom utbildning och kampanjer och att främja den offentliga debatten om kvinnors rättigheter.

Finland har finansierat projektets två första faser åren 2014–2018 med sammanlagt 2,3 miljoner euro. Enligt en extern utvärdering från 2018 har verksamheten varit resultatrik, och projektet har lyckats med att främja den ekonomiska utkomsten för kvinnor i sårbar ställning.

Enligt utvärderingen har projektets så kallade Oasis-modell varit mycket lyckad med tanke på ett övergripande tillgodoseende av kvinnors rättigheter. Oasis-centren är aktivitetscentrum belägna i flyktingläger. Där får de utsatta kvinnorna till exempel utbildning, sysselsättningsmöjligheter och skydd mot våld mot kvinnor.

I projektets tredje fas som inleds härnäst inrättas det åtta nya Oasis-center som utvidgar Oasis-konceptet utanför flyktinganläggningarna. På så sätt når stödet effektivare än tidigare fram till flyktingkvinnorna och de jordanier som har det sämst ställt i samhället.

Ytterligare information: Jan Koivu, ansvarig tjänsteman, tfn 0295 350 547

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

Tillbaka till toppen