Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Työryhmä valmistelemaan paikallista sopimista ja henkilöstön asemaa edistävää lainsäädäntöä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 8.12.2015 15.00
Tiedote 659/2015

Hallitus asettaa kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan paikallista sopimista edistävää ja henkilöstön asemaa vahvistavaa lainsäädäntöä. Elinkeinoministeri Olli Rehn, oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja sisäministeri Petteri Orpo tapasivat 8.12.2015 työmarkkinajärjestöjen johtajia.

– Jatkamme valmistelua tiiviissä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa sopimusyhteiskunnan hengessä. Lainvalmistelussa otetaan huomioon työehtosopimusten puitteissa tapahtuva paikallinen sopiminen ensisijaisena paikallisen sopimisen muotona, elinkeinoministeri Olli Rehn painottaa.

Työryhmän toimeksiannon ytimessä on valmistella yhteisesti hyväksyttävät pelisäännöt paikallisen sopimisen salliviksi määräyksiksi työajoista ja palkoista. Työryhmän tulee tehdä ehdotukset henkilöstön asemaa vahvistavista toimista yrityksen päätöksenteossa sekä huolehtia siitä, että työpaikkatasoisen sopimisen tasapainoiset edellytykset turvataan.

– Paikallinen sopiminen ja henkilöstön asema yrityksen päätöksenteossa kulkevat käsi kädessä ja ovat ehto luottamuksen vahvistamiselle, oikeus- ja työministeri Jari Lindström korostaa.

Työryhmä valmistelee myös muutokset työsopimuslakiin, työaikalakiin, vuosilomalakiin ja opintovapaalakiin, joilla turvataan yleissitovaa työehtosopimusta noudattavalle eli järjestäytymättömälle työnantajalle yhtäläiset mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen työehtosopimuksen paikallista sopimista koskevien määräysten perusteella.

Lisäksi työryhmä valmistelee työaikalain muutokset, joilla lisätään työnantajien ja työntekijöiden oikeutta sopia keskimääräisestä säännöllisestä työajasta, väljennetään liukuvan työajan sääntelyä ja lisätään työaikapankkia koskevat säännökset.

Työryhmän tulee laatia ehdotuksensa 15.3.2016 mennessä. Sen jälkeen lakiluonnos lähtee lausunnoille. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa 2016. Lakien on tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2016.  

Työryhmää johtaa työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Pekka Timonen. Työryhmässä on edustus valtiovarainministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, oikeusministeriöstä, Elinkeinoelämän keskusliitosta, Suomen Yrittäjistä, Kuntatyönantajista, Valtion työmarkkinalaitoksesta, SAK:sta, STTK:sta ja Akavasta. Asiantuntijajäsenenä toimii Kirkon työmarkkinalaitos.

Selvitysmies Harri Hietala antoi paikallisen sopimisen edistämisestä selvityksen 15.10.2015.

Paikallista sopimista koskevia lainsäädäntömuutoksia valmisteleva kolmikantainen työryhmä päätös

Lisätiedot: elinkeinoministerin erityisavustaja Markku Rajala, p. 029 504 7480 ja oikeus- ja työministerin erityisavustaja Juha Halttunen, p. 029 506 0066

Jari Lindström Olli Rehn Petteri Orpo hallitus
 
Tillbaka till toppen