Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny

Över 500 barn firade Finlands självständighet på Ständerhuset

Statsrådets kommunikationsavdelning 5.12.2019 15.46 | Publicerad på svenska 5.12.2019 kl. 16.19
Pressmeddelande 649/2019

Stämningen var uppsluppen då 522 barn samlades till Ständerhuset i Helsingfors för att fira Finlands självständighet i dag den 5 december 2019.

Statsminister Antti Rinne stod värd för dagens självständighetsfest under temat ”Finland i världen och världen i Finland”.

Självständighetsfesten för Finlands barn ordnades i år för tredje gången. Festtraditionen inleddes 2017 med anledning av jubileumsåret Finland 100 år. Till dagens fest hade bjudits in två barn från varje kommun i Finland, och gästerna kom därför från landets alla håll.

”Självständighet är en fantastisk sak. Det betyder att vi har fred, ett eget språk och en egen stat”, konstaterade klasskamraterna Roosa Lankanen och Antti Andrejev som kommit till festen från Fredrikshamn.

”Det roligaste med festen var när Evelina uppträdde och att träffa nya kompisar”, berättade Melinda Salovaara från Karvia och Mandi Manninen från Rautalampi. De stiftade bekantskap med varandra i lekrummet redan innan de skakade hand med statsministern. Flickorna berömde också serveringen på festen.

Självständighetsfesten för Finlands barn planerades och genomfördes i samarbete med Mannerheims Barnskyddsförbund och Barnombudsmannens byrå.

Bilder från festen

Statsministers innetal (på finska)

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, produktionschef, tfn 0295 160 220, och Heta-Leena Sierilä, kommunikationschef, tfn 040 588 8589, statsrådets kansli

Hashtagg i sociala medier: #suomenlastenjuhla

Tillbaka till toppen