Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

288 kommuner lämnade in anmälan om sammanslagningsutredningsområden

finansministeriet
Utgivningsdatum 2.12.2013 15.30
Pressmeddelande -

Finansministeriet har fått anmälningar från 288 kommuner om områden där kommunen ämnar utreda en sammanslagning i enlighet med utredningsgrunderna i kommunstrukturlagen. Tidsfristen för elektroniska anmälningar löpte ut den 2 december.

Anmälningarna om utredningsområdena som baserar sig på kommunfullmäktiges beslut finns i statsrådets projektregister (HARE), projektnummer VM162:01/2011 under mellanbladet Asiakirjat. Anmälningarna analyseras före de 12 december 2013 varefter rapporten publiceras på finansministeriets webbplats www.kommunreformen.fi.

Det är enligt förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen utmärkt att tiotals kommuner redan utför kommunsammanslagningsutredningar. Det viktiga är nu att även resten av kommunerna hittar utredningspartners och kommer igång med arbetet.

- Det lönar sig att ha ambitiösa målsättningar för själva sammanslagningsutredningarna och att genomföra arbetet så att det gagnar området så mycket som möjligt även i fortsättningen. När varje kommun nu på grund av det ekonomiska trycket blir tvungen att se över de egna serviceprocesserna, investeringsbehoven, utnyttjandet av IKT och förstärkningen av ekonomin, lönar det sig utan vidare att genomföra arbetet tillsammans med grannkommuner och att utreda hur stora nyttor en eventuell sammanslagning av resurserna kunde generera, säger Virkkunen.   

Kommunstrukturlagen förpliktar till att genomföra utredningar   

Kommunstrukturlagen som trädde i kraft i juli förpliktar kommunerna till att utreda sammanslagningar ifall kommunen uppfyller ens en av de lagstadgade utredningsgrunderna. Utredningsgrunderna utgörs av ett befolkningsunderlag som förutsätts av servicen (under 20 000 invånare), kommunens ekonomiska läge samt självförsörjning i fråga om arbetsplatser, pendlings- och samhällsstrukturgrunderna.

Regeringen utnyttjar kommunernas anmälningar vid sin bedömning av framskridningen med kommunreformen i slutet av 2013. Finansministeriet kommer dessutom på basis av informationen att avgöra ifall man beviljar några undantag från utredningsområden som anges av utredningsgrunderna, och om man tillsätter några särskilda kommunindelningsutredare för områdena.

På nätet

HARE (www.vn.fi)

Databank om kommunstrukturreformen – FAQ: kommunstrukturlagen och kommunindelningsutredningar

Förfrågningar

Anu Hernesmaa, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30027
Suvi Savolainen, överinspektör, tfn 02955 30122 
Elina Laavi, special medarbetare, tfn 040 7082121

 
Tillbaka till toppen