Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finansminister Urpilainen: Ny riktning när det gäller antalet kommunala uppgifter

finansministeriet
Utgivningsdatum 11.12.2013 13.51
Pressmeddelande -

Finansminister Jutta Urpilainen motiverar regeringens strukturreformer med att säkerställa vår välfärdsmodell. Hon påminner att kommunerna, som bär det huvudsakliga ansvaret för välfärdsstatens tjänster, redan länge levt i ett svårt läge. Urpilainen talade vid riksdagen i samband med meddelandedebatten om regeringens strukturpolitiska program.

- Kommunernas skuldsatthet har ökat raskt. På tio år har kommunernas skuld mera än tredubblats. Det är med våra nuvarande strukturer omöjligt att producera tjänster på ett hållbart sätt även i framtiden. Om vi alltså vill säkerställa välfärdsstatens framtid och medborgarnas likvärdiga tillgång till den grundläggande servicen, måste vi förnya strukturerna.

Som ett separat tema ville Urpilainen lyfta fram genomgången av kommunernas uppgifter och förpliktelser. Vi står enligt Urpilainen inför en vändpunkt. Hittills har kommunernas uppgifter i regel utökats. Nu ändras riktningen.

- Nu kommer regeringen att inta en ny hållning. Kommunernas uppgifter och förpliktelser kommer att minskas och under innevarande regeringsperiod kommer inga nya belastningar att påföras utan att existerande gallras eller att kostnaderna kompenseras. Denna vändning avser att ge kommunerna möjligheten –eller rentav friheten – att fullfölja sin grundläggande uppgift på ett hållbart sätt. Regeringen har förtroende för de finländska kommunala beslutsfattarna. Vi tror att välfärdsstaten efter dessa strukturella reformer är i ännu bättre skick än förr och beredd för de kommande årens utmaningar.

Urpilainen betonade att strukturreformerna även siktar till att höja sysselsättningsgraden. Regeringen har enligt henne som mål att skapa ett läge där allt flera finländare har möjlighet att arbeta.

- Det är därför viktigt att poängtera även de delar i strukturpaketet som förbättrar medborgarnas möjligheter att ta emot arbete, och som uppmuntrar finländarna till att arbeta mera såväl i början, i mitten, som i slutet av arbetskarriären, och som kan möjliggöra uppkomsten av ny näringsverksamhet. Därför borde även strukturpaketets program för förstärkning av det industriella underlaget påskyndas.

Ytterligare information: Ville Kopra, specialmedarbetare, tfn 040 826 1358

Jutta Urpilainen
 
Tillbaka till toppen