Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Nyland föreslås ha ett enda magistrat

finansministeriet
Utgivningsdatum 12.3.2015 9.30
Pressmeddelande

Magistraterna i Nyland föreslås bli sammanslagna. Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling (Halke) förordar en remissbehandling av nödvändiga lagändringar.

Det finns i dagsläget tre magistrater på Nyland: Helsingfors, Östra Nylands och Västra Nylands magistrat. Konsekvenserna av eventuella sammanslagningar har utretts under finansministeriets ledning.

I utredningen föreslås att magistraterna i Nyland slås samman. Det nya magistratet i Nyland föreslås inleda sin verksamhet vid ingången av 2016.

Inga konsekvenser för personal eller verksamhetsställen

Magistraternas verksamhetsställen förblir oförändrade. Efter reformen ska kunderna kunna sköta sina myndighetsärenden vid vilket verksamhetsställe som helst i Nyland. Kunderna skulle också ha nytta av att personal skulle frigöras från administrering till det egentliga magistratsarbetet.   

Sammanslagningen skulle inte påverka personaltalet. Magistraternas och ansvarsområdenas chefer utgör ett undantag, de skulle minska till antalet.

Sammanslagningen av magistraterna motiveras framför allt av att personalen kunde utnyttjas på ett flexiblare sätt. På så sätt kan man garantera tillgången till service, trots att personalen minskar på grund av besparingarna inom statsekonomin.

Sammanslagningen beräknas medföra årliga besparingar på ungefär 300 000 euro.

Remissbehandling inleds

Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling förordar en remissbehandling av lagändringar som krävs för en sammanslagning av magistraterna.

Avsikten är att ärendet överlåts till koordineringsgruppen för regionalisering efter remissbehandlingen. En regeringsproposition ska överlämnas till nästa riksdag efter att den inlett sin verksamhet.  

Bilaga: Utredning över konsekvenserna av en sammanslagning av magistraterna i Helsingfors, Östra Nyland och Västra Nyland.

Ytterligare information:

Jaana Salmi, överinspektör, tfn 02955 30003, [email protected]
Assi Salminen, lagstiftningsråd, tfn 02955 30560, [email protected]

Förvaltningspolitiken
 
Tillbaka till toppen