Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Valtiovarainministerit käsittelevät Kreikkaa ja budjettiasioita

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.2.2015 15.00
Tiedote

Kreikan rahoitustuen mahdollisesta jatkosta odotetaan ratkaisuja maanantaina 16. helmikuuta, kun euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä. EU:n valtiovarainministerit käsittelevät tiistaina Ecofin-neuvostossa muun muassa budjettiasioita. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Antti Rinne.

Kreikan toinen rahoitustukiohjelma päättyy helmikuun lopussa. Asiaa käsiteltiin keskiviikkona 11. helmikuuta euroryhmän eli euromaiden valtiovarainministerien ylimääräisessä kokouksessa.

Euroryhmässä vallitsi laaja yhteisymmärrys siitä, että rahoitustuen ehdoksi pitää asettaa talouden ja hallinnon rakenteiden uudistaminen. Lisäksi nykyisen sopeutusohjelman pitää olla pohjana nyt tehtäville ratkaisuille.

Kreikan tilanteen käsittely jatkuu euroryhmässä maanantaina 16. helmikuuta. Tällöin olisi tärkeää saada selvyys mahdollisista jatkotoimista, jotta jäsenvaltiot ehtivät käsitellä asian kansallisesti helmikuun loppuun mennessä.

Suomen tavoitteena on edelleen, etteivät Suomen kokonaisvastuut kasva nykytasosta. Lisäksi kaiken rahoitustuen pitää olla ehdollista ja sen käyttöä tulee valvoa tehokkaasti. Kreikan lainaehtojen lisähuojennuksiin Suomi suhtautuu varauksellisesti.

Kyproksesta ja Portugalista keskustellaan

Ministerit saavat tilannekatsauksen Kyprokseen sopeutusohjelmasta. Kokouksissa on esillä myös Portugalin lainojen ennenaikainen lyhennys Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF).

Euroalueen taloustilanteesta ministerit keskustelevat EU:n komission talviennusteen pohjalta. Komissio julkaisi ennusteensa 5. helmikuuta.

Muita euroryhmän aiheita ovat euron rooli kansainvälisenä valuuttana ja helmikuun Eurooppa-neuvoston eli EU-huippukokouksen tulokset.

Maksujen virhetasoa pienennettävä

EU:n budjettiasiat nousevat esille tiistaina, kun unionin valtiovarainministerit kokoontuvat Ecofin-neuvostoon.

Euroopan tilintarkastustuomioistuin julkaisi marraskuussa vuosikertomuksen EU:n varainhoitovuodesta 2013. Maksujen kokonaisvirhetaso on edelleen korkea, arviolta 4,7 prosenttia. Kyseessä on tilastolliseen otantaan perustuva arvio siitä, kuinka suuressa osassa rahojen käyttöä on jokin virhe, esimerkiksi menettelytapojen noudattamatta jättäminen.

Kertomuksen perusteella neuvoston on määrä antaa helmikuussa EU:n parlamentille suositus, että EU:n komissiolle myönnettäisiin vastuuvapaus varainhoitovuodelta 2013.

Suomi voi hyväksyä suositusluonnoksen ja siihen liittyvät huomiot taloudenpidosta. Suomen mielestä tilinpäätös antaa oikeat ja riittävät tiedot EU:n taloudenpidosta, mutta maksujen virhetasoa pitää jatkossa pystyä alentamaan. Suomi yhtyy tilintarkastustuomioistuimen näkemykseen siitä, että EU:n talousarviosta rahoitetussa toiminnassa tulisi painottaa tuloksellisuutta.

Suuntaviivat vuoden 2016 budjetille

Ministerit linjaavat EU:n budjetin suuntaviivoja vuodelle 2016. Päätelmäluonnoksessa korostetaan toisaalta tiukkaa budjettikuria ja toisaalta budjettivarojen merkitystä kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamisessa. Päätelmät vastaavat pitkälti Suomen näkemyksiä.

Ministerit saavat kokouksessaan myös ensimmäisen arviointiraportin EU:n budjetin tulopuolesta. Asiaa on arvioinut korkea tason työryhmä. Suomesta on tärkeää jatkaa työtä sen eteen, että budjetin tulopuolesta saadaan yksinkertaisempi, läpinäkyvämpi ja oikeudenmukaisempi.

Epätasapainojen korjaaminen edistynyt

Ecofin-neuvosto käsittelee komission vuotuista kasvuselvitystä. Päätelmäluonnoksen mukaan neuvosto kiinnittää huomiota muun muassa investointien vauhdittamiseen, rakenteellisiin uudistuksiin ja julkisen talouden vakauttamiseen.

Kokouksessa on esillä myös EU:n komission vuosittainen varoitusjärjestelmäkertomus, joka liittyy makrotaloudellisia epätasapainoja koskevaan menettelyyn. Kyseessä on työkalu, jolla voidaan havaita ja korjata riskialttiita taloudellisia kehityskulkuja.

Kertomuksen sisältö ei poikkea merkittävästi komission aiemmista raporteista. Jäsenmaat ovat edistyneet epätasapainojen korjaamisessa, mutta jäljellä on vielä merkittäviä haasteita. Suomi voi hyväksyä päätelmäluonnokset niin kasvuselvityksestä kuin varoitusjärjestelmäkertomuksesta.

Muita Ecofin-kokouksen aiheita ovat EU:n investointipaketin osana olevan strategisen investointirahaston (ESIR) asetuksen valmistelutilanne sekä G20-ryhmän valtiovarainministerien ja keskuspankkiirien kokouksen seuranta.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, [email protected]
Finanssineuvos Pekka Morén (ohjelmamaat), puh 02955 30290, [email protected]

 
Tillbaka till toppen