Hoppa till innehåll

Försnabbad tidtabell för finansiering för kostnader för IKT-ändringar i välfärdsområdenas inledningsfas

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 24.9.2021 12.43 | Publicerad på svenska 24.9.2021 kl. 17.10
Pressmeddelande 278/2021
Sormet ja tietokoneen kansi

Social- och hälsovårdsministeriet har med försnabbad tidtabell berett en utlysning av finansiering för kostnader för ändringar i informationsbehandling och informations- och kommunikationsteknik i inledningsfasen hos de välfärdsområden som ansvarar för reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet.

Ansökningstiden börjar den 24 september 2021 och avslutas den 22 oktober 2021. I samband med den ansökningsomgången reserveras högst 23 miljoner euro, varav varje sökande beviljas finansiering på högst en miljon euro. Understödet baserar sig på statsrådets förordning om finansie-ring av ändringar i välfärdsområdenas, Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens informat-ionshantering och informationsförvaltning åren 2021–2026 (820/2021).

Understödet beviljas för sådana kostnader enligt 3 § i förordningen som är nödvändiga med tanke på tidtabellen för reformen. Det understöd som beviljas för kostnader i inledningsfasen kopplas på följande sätt till statsunderstödet som öppnades den 16 september 2021:

  1. Det understöd som beviljas för kostnader i inledningsfasen ska användas i sin helhet innan det egentliga understöd som beviljas senare betalas ut.
  2. Det understöd som beviljas för kostnader i inledningsfasen beaktas i beloppet av det större under-stöd som senare beviljas varje sökande.

Behandlingen av ansökningarna sker smidigt så att det för varje sökande utan dröjsmål bereds ett beslut om statsunderstöd och utbetalning efter det att en ansökan som innehåller tillräckliga uppgif-ter har inkommit. 

Social- och hälsovårdsministeriet utlyste den 16 september 2021 den egentliga statsunderstödsansö-kan till stöd för IKT-förändringen i samband med reformen av social- och hälsovården och rädd-ningsväsendet. Sammanlagt 220 miljoner euro kunde sökas och den riktgivande tidtabellen för un-derstödsbesluten sattes till mellan december 2021 och januari 2022.

I samband med att ansökan öppnades framförde representanter för välfärdsområdena sin bedöm-ning och sin oro över att erhållandet av understödsbeslut vid årsskiftet äventyrar ett kontrollerat genomförande av IKT-förändringen som har samband med reformen före den 1 januari 2023.

I syfte att trygga ett kontrollerat genomförande har social- och hälsovårdsministeriet utöver den ursprung-liga ansökningsomgången även berett en ansökningsprocess som gäller kostnaderna för inledningsfasen.

Mer information

Markku Heinäsenaho, informationsförvaltningschef, social- och hälsovårdsministeriet,  
tfn, 046 922 4358, [email protected]  

Tillbaka till toppen