Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringen föreslår en ny lag om tillämpningen av bestämmelserna om samordning av de sociala trygghetssystemen i handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 7.4.2022 13.52 | Publicerad på svenska 8.4.2022 kl. 11.24
Pressmeddelande 98/2022

Syftet med lagförslaget är att bereda den nationella lagstiftning som ska komplettera avtalet. Lagen ska tillämpas på samordningen av de sociala trygghetssystemen endast när det gäller personer som rör sig mellan Finland och Storbritannien.

Efter att Storbritannien lämnade EU ingick EU och Storbritannien ett avtal med en nästan likadan lösning för samordningen av den sociala tryggheten som i avtalet mellan länderna i EU. De bestämmelser om samordning av de sociala trygghetssystemen som finns i detta handels- och samarbetsavtal tillämpas på alla personer som rör sig mellan Storbritannien och länderna i EU. Till stöd för bestämmelserna i handels- och samarbetsavtalet behövs det dock också en nationell lag om vissa behörighetsfrågor och de nationella förfarandena. 

Avsikten är att den föreslagna lagen ska garantera kontinuiteten och ett enhetligt förfarande vid samordningen av den sociala tryggheten i gränsöverskridande situationer. Målet är att samordningen av Finlands och Storbritanniens sociala trygghet i det stora hela ska ske på samma sätt som förut. Lagen finns till för att garantera att individens rätt till social trygghet tillgodoses. 

Propositionen är juridisk-teknisk, och innehåller de delar som behövs för att de bestämmelser i nationella förmånslagar som skapats för EU-situationer ska kunna knytas till verkställandet av bestämmelserna i handels- och samarbetsavtalet.    

Lagen ska träda i kraft så snart som möjligt.

Ytterligare information:

Mira Saloheimo, regeringssekreterare [email protected]

 
Tillbaka till toppen