Statsrådet och ministerierna Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Finland fick internationell erkänsla för sin grundläggande utbildning

Ministry of Education and Culture 21.10.2015 9.27
Nyhet

Den finländska lagen om grundläggande utbildning och utvecklandet av den grundläggande utbildningen i Finland har tilldelats priset Future Policy Award i silver för främjande av jämlika utbildningsmöjligheter för barn. Priset i guld gick till Zanzibar för en lagstiftning som främjar barnens ställning.

Future Policy Award som delas ut av World Future Council är ett internationellt pris, som i stället för individuella meriter belönar samhälleliga verksamhetsmodeller. Den finländska lagen om grundläggande utbildning fick erkänsla för att den ger barn lika möjligheter till högklassig undervisning oberoende av barnets etniska bakgrund, ålder, familjens ekonomiska ställning, språk eller boplats.

Enligt motiveringarna för priset ger Finlands heltäckande och på förtroende baserade utbildningssystem utmärkta resultat mätt med både barnens välmående och internationella inlärningsresultat.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen ser den internationella utmärkelsen som en betydande sak för Finland.

”Den finländska utbildningen har länge utvecklats enligt principen att alla barn, oberoende av familjebakgrund, familjens ekonomiska situation eller boplats, har möjlighet till utbildning av hög kvalitet. En internationell erkänsla känns bra. Vi har fått mycket uppmärksamhet i världen på grund av den avgiftsfria utbildningen och särskilt för att man i undervisningen uppmärksammar de mest utsatta barnen. Att stärka den utbildningsmässiga jämlikheten är även i framtiden ett av målen i utvecklandet av vår grundläggande utbildning”.

Priset mottogs av undervisningsrådet Irmeli Halinen vid ett högtidligt tillfälle i samband med den interparlamentariska unionens (IPU) konferens tisdagen den 20 oktober i Geneve.

Ytterligare information i Utbildningsstyrelsens pressmeddelande 20.10.2015

Tillbaka till toppen